Boekentips van Boekhandel Riemer

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Een zomer op Groenland" van Knud Sønderby

“Het overschot aan levensvreugde borrelde als door een veiligheidsventiel uit hun mond.” Boek met bladzijdes vol prachtige zinnen. En met melancholische losse verhaaltjes, allemaal in 1 essay. Als de walvisjager eindelijk de walvis heeft gedood (plastisch beschreven jacht) zegt hij: “Ze zijn zo goeiig. Als ze half zo vijandig zouden zijn als de mens zou hij ons tot moes hebben geslagen…” Jammer dat je het in twee uurtjes uit hebt. Maar wel heel prettige uren waren het.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Wat is haar naam?" van Mathilda van den Hof

Wat een prachtige autobiografische roman! Mathilda en Abraham zijn Joods en worden in W.O. II opgepakt en uit hun onderduikadres gehaald. Ze hebben een baby die wordt gered door de buurvrouw, die haar door de heg heen naar haar huis haalt. Dit is het begin van een familiedrama en – trauma die door het boek en dus het leven van de schrijfster heen spelen. De baby in kwestie is Tina, de moeder van Mathilda, de auteur. Het grote thema is “intergenerationele trauma”. Dit staat ook voorop het boek te lezen maar het is veel meer dan dit. Het is een indringend verhaal over relaties, dilemma’s en oorlogsverleden dat helder en emotioneel geschreven is. Een verrassing!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Morisaki's boekwinkel" van Satoshi Yagisawa

Dit is nou zo’n boek dat aan de positieve kant uitvalt als we het hebben over feelgood lezen. Hoofdpersoon en verteller van het verhaal, is Takako. Ze heeft liefdesverdriet en als haar oom Satoru haar vraagt om in zijn boekwinkel te komen werken, grijpt ze dat met beide handen aan. Het zijn heerlijk wonderlijke verhaallijnen die we tegenkomen. Haar oom is getrouwd met Momoko maar heeft haar al vijf jaar niet gezien. Dan staat ze -zonder uitleg- plots weer voor en in zijn deur. Takako gaat bemiddelen door met Momoko de bergen in te gaan. Tegelijkertijd heeft ze zelf moeite met haar eigenwaarde en heeft ze een knipperlicht relatie met Wada. De wijze uitspraken, de leuke personages (vooral Takako) waar je van gaat houden, zijn verslavend en vragen naar meer. En mocht je verder willen lezen: in het Engels is inmiddels deel 2 uit: More days at the Morisaki Bookshop.  

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Plankenkoorts" van Hans van Haeften

Op 10 juli (20024) zal ik deze auteur interviewen over zijn debuutroman “Plankenkoorts” Het verhaal gaat over een organist met plankenkoorts. Op zich niet een heel enerverend onderwerp, maar de uitwerking is erg leuk. Wat licht filosofisch (“Je moet geen gevoel in je muziek leggen, maar je ziel”), gesprekje met Bach (“Het stelt dus eigenlijk geen reet voor”) en een Limburgse dirigent die van walsen houdt en hem vooral tipt om “niet zo moeilijk te doen” en mooie deuntjes te spelen. Dat willen de mensen en lekker makkelijk voor jezelf. Natuurlijke een parodie op Rieu. Cynisme, humor en gemakkelijk lezen. Zeker geen hoogstaande literatuur maar erg grappig. En hoewel het om plankenkoorts gaat is de interactie tussen de personages en stemmetjes in het hoofd van de hoofdpersoon, zeker zo leuk. Zomerlezen in optima forma. Je kunt het boek gesigneerd kopen als je op deze avond komt (aanmelden via de website).

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne, boekverkoper bij ons in Groningen over "Funny Story" van Emily Henry

Emily Henry is nog altijd de ‘queen of romance’! Sinds Beach Read heb ik al haar boeken gelezen, en deze nieuwste roman is nu zeker een van mijn favorieten. Dit verhaal gaat niet over de happily ever after die hoofdpersoon Daphne voor ogen had. Ze wordt verlaten door haar verloofde Peter, die er met zijn beste vriendin Petra vandoor gaat. Daphne trekt noodgedwongen in bij Miles, de ex van Petra die net zo’n gebroken hart heeft als Daphne zelf. Ze leven langs elkaar heen en Daphne telt de dagen af tot ze kan vertrekken uit het veel te kleine stadje waar ze voor Peter naartoe verhuisd was. Toch vinden Daphne en Miles toenadering, en hun persoonlijke groei en de manier waarop hun vriendschap (en later hun romance) zich ontwikkelt is waarom Emily Henry zo’n meester is in haar vak. Ik ging geven om Miles en Daphne en het liefst had ik nog hoofdstukken lang over hen doorgelezen. Het perfecte zomerboek!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Zevenpoot" van Arnon Grunberg Thé Tjong-Khing

Het is lang, echt heel lang, geleden dat ik zo heb moeten lachen om een boek. Mevrouw en meneer Knoblauch uit Amsterdam krijgen krijgen hun eerste kind. De gynaecoloog waarschuwt hen wel want het kind zal zeer klein zijn en blijven. Ze zullen natuurlijk veel van hun kind houden. Het wordt echter ingewikkeld als hun Mom (want zo heet het jongetje) geboren wordt met 8 benen. Maar het maakt hen niets uit, ook al had hij geen benen of tien armen, het bleef hun kind. In de praktijk is het anders. Hoewel het jongetje vooral voer voor artsen en journalisten is, wordt het nogal pijnlijk als mensen zich over de kinderwagen buigen en roepen: “Dat is dierenmishandeling, een beest met acht poten, verkleed als kind”! Ze zoeken erkenning voor hun jongen en ze krijgen de kans om in het stedelijk museum een plekje te krijgen. Als hij naast een schilderij van Karel Appel hangt, zullen mensen hem wel waarderen. Hij wordt opgehaald door het Progressief Kunstenaars Collectief. Ze nemen de hardhandigheid van hen (een been breekt af) voor lief. De verhuizing naar Ter Apel (Mom krijgt de vluchtelingenstatus) zorgt ervoor dat het allemaal bijna goed afloopt. Als je nog niet moet schaterlachen nadat Willem Alexander een kat is geworden, de geweldige namen (Meneer Rottehottevlieg, meneer LopezdeLopezde Lopez) gepasseerd zijn, je kennis hebt gemaakt met de pedo-jager en de kraamhulp die hun koelkast leeg gegeten heeft, moet je nakijken of je nog in leven bent.

 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Leven zonder God" van Rik Peels

Omdat sinds het begin van de 20e eeuw het Atheïsme de grootst groeiende stroming ter wereld is, wilde hoogleraar Peels een grondige studie hiervan maken.  Met steeds eenzelfde invalshoek: met begrip naar elkaars standpunten onderzoek doen en met elkaar in gesprek blijven. Als je namelijk alleen maar vast zit in je standpunten is dat niet alleen slecht voor jezelf, maar ook stokt dat het gesprek  met de ander (bijvoorbeeld bij Sciëntisme; alleen als er bewijs is, anders geloof ik het niet). Het Christelijk geloof is gegrond op ervaringen, intuïties en verlangens en is dus niet met argumenten te bestrijden. Atheïsten hebben een punt: De verborgenheid van God, het kwaad in de wereld. En Christenen hebben -God zij dank- ook niet overal een antwoord op. Dat is echter nog geen reden om niet te geloven. Belangrijk vond ik de ervaringsleer: Christenen kunnen ervaren dat God bestaat. Ooit wel eens een Atheïst ontmoet die zei: Ik heb nu echt ervaren dat God niet bestaat… Geen gemakkelijk, maar wel een zeer goed boek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Het eiland van Anna" van Eva Vriend

Net als Jan Brokken weet Eva Vriend een droog stukje geschiedenis (letterlijk droog, want het eiland waarover ze schrijft bestaat al 200 jaar niet meer) tot leven te roepen. Het is een non fictie verhaal maar door de smeuïge verhaaltrant is het alsof je een roman leest. Ze schrijft het boek in het lichtwachtershuisje dat op het voormalige eiland Schokland stond. We leren Anna kennen door het onderzoek en de pen van Eva. Ze interviewt nazaten, krijgt daardoor een algemene karaktereigenschap van de Schokkers boven water en toont aan dat door jaarlijkse bijeenkomsten en het prachtige Schoklander museum dat de Schokkerlander traditie nog steeds levendig is. Ik heb niets met verdwenen eilanden maar zoals Eva het allemaal voor je geestesoog tot leven roept, wil ik in de Flevopolder echt gaan kijken naar de resten van dit ingepolderde eiland. Prachtig!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "De lange weg naar Cullaville" van Boris Kester

Onlangs mocht ik Boris Kester ontvangen in de winkel om hem te interviewen. De bezoekers waren getuige van een zeer informatieve avond. Want Kester is een wereldreiziger die als een van de weinigen ter wereld ALLE land van onze aardbol heeft bezocht. Hij toonde veel foto’s, vertelde een aantal anekdotes, beantwoordde de vragen van enthousiaste globetrotters en vertelde over de motivatie om te reizen. Hoewel hij nu alle landen heeft bezocht, blijft hij reizen, wil naar diverse landen weer terug om de adembenemende natuur te proeven of oude vrienden op te zoeken. De zestien verhalen uit dit boek spreken tot de verbeelding. Zijn liefdes, zijn doodsangsten, het ultieme vrijheidsgevoel, alles schemert er in door als hij aan het vertellen gaat. Hij is momenteel aan zijn 2e boek bezig (ook weer vol reisverhalen en hoe je dat doet: je hart volgen…) en dat nieuwe boek  zal in onze winkels gepresenteerd worden op 4 november (Amersfoort), 5 november (Meppel) en 7 november (Groningen). Teken vast in bij de activiteiten en als voorpret kun je “De lange weg naar Cullaville” vast lezen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "De AI-revolutie" van Maarten Sukel

Vriend en vijand zijn het er over eens dat AI, kunstmatige intelligentie in de vorm van bijvoorbeeld Chat GPT, niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Mensen zijn zich er lang niet altijd van bewust hoe het in nog geen twee jaar tijd in alle facetten van de maatschappij is doorgedrongen. Maarten heeft een leuk, laagdrempelig boek geschreven waarin eenvoudig wordt uitgelegd hoe het werkt, wat de uitdagingen en gevaren zijn. Met name de regelgeving moet beter worden, maar de hamvraag is daarbij of de technologische ontwikkeling nog wel bij te benen is door wetgeving. Beste wel enge gedachten als je bedenkt dat dingen die we zelf ontwikkeld hebben, ons boven het hoofd gaan groeien. Wat voorheen nog Science Fiction was is morgen dreigende werkelijkheid. Los van oplossingen e.d, is het goed om je ogen er niet voor te sluiten en daarbij helpt dit boek heel goed.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Feelgood van de bovenste plank. Ilja Gort is synoniem voor wijn. Zijn TV-programma’s, het wijn maken op zijn chateau in Frankrijk en natuurlijk zijn boeken. Het zijn heerlijke tussendoortjes. Geen fastfood-boek, daar zijn ze absoluut niet voor bedoeld. Maar lezen met constant een glimlach op je gezicht is soms gewoon lekker. Maxim, de hoofdpersoon, is wijnvervalser en weet van slobberwijnen een oude grand crue te maken. Hij heeft een verouderingsprocedee, kan etiketten ouder laten lijken etc. Vanzelfsprekend dreigt hij tegen de lamp te lopen en loopt het allemaal (bijna…) goed af. Heerlijk in het zonnetje lezen, het liefst in Frankrijk natuurlijk.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Een naamloze jongen en meisje zijn acht jaar samen. Toch zegt ze steeds: “Je kent mij niet, mijn echte ik woont in een andere stad”. Dan is zij ineens verdwenen. Naar de ommuurde andere stad? Het lukt hem om daar ook te komen. Hij mag er werken in de bibliotheek, als dromenlezer. Het meisje werkt er ook, maar het is niet meer zoals vroeger en de jongen besluit om terug te gaan naar de echte wereld. Dat is allemaal niet makkelijk (hij moet bijvoorbeeld zijn schaduw weer zien te vinden) en erg onduidelijk. Voor hem (want wat is de werkelijke wereld en wat niet) maar ook voor de lezer die constant heen en weer wordt geslingerd tussen echt (het meisje, het werk van de hoofdpersoon, de directeur van de bibliotheek Koyasu, de heerlijke muffins) en niet-echt (de geestesverschijning van meneer Koyasu, de jongen M die een wordt met de hoofdpersoon, de eenhoorns en de klok zonder wijzers). En misschien moet je aan het eind concluderen: er is niet 1 werkelijkheid; je hebt opties om te kiezen. Onnavolgbaar knap gedaan, heerlijke breedvoerige verhaallijnen waarin je geniet van de details. Murakami is nu in de 70, maar nog lang niet uitgeschreven, zo blijkt. Weergaloos mooi gedaan.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "De redder" van Mathijs Deen

Voor zijn vorige boek won hij (terecht) De Gouden Strop. Maar deze nieuwe is zeker zo goed. Het heet het derde deel te zijn maar je kunt ze gemakkelijk los van elkaar lezen. Liewe Cupido met nieuw maatje Xander moeten een cold case oplossen. Een vermeend ongeluk met de Pollux, het Duitse Waddeneiland Norderey en stugge Noorderlingen die er allemaal hun (soms tegengestelde) ideeën bij hebben over wat en hoe er iets gebeurd is met de aangespoelde man die omgekomen is in de schroef van de sleepboot; alles bij elkaar een smeuïg, goed doortimmerde thriller. Ideaal voor vaderdag.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hinke, boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Neem mijn verdriet weg" van Katerina Gordejeva

Gordejeva reist door Oekraïne, maar ook naar het front aan de Russische kant, en laat 24 slachtoffers van de oorlog hun verhaal vertellen. Ze geeft geen commentaar, onderbreekt niet. Op die manier maakt ze de pijn en het verdriet maar ook de haat en wanhoop indringend voelbaar. Ik realiseerde me dat ik het boek even weg kan leggen als het me teveel wordt, maar deze mensen moeten 24/7 door, ook als er eigenlijk geen begaanbare uitweg is.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Vos in de VS" van Michiel Vos

Journalist en schrijver Michiel Vos is getrouwd met een Amerikaanse en woont in het land van Onbegrensde Mogelijkheden. Toen hij in Nederland was om zijn boek te promoten was ik erbij toen hij tientallen anekdotes vertelde over  ‘zijn land’. Hij zegt: Of je wordt Amerikaan of je blijft jezelf. En ook: Amerikanen zijn niet gezellig, want alles moet een doel hebben. Hij heeft diverse grootheden van de USA ontmoet waaronder Biden (Kromgetrokken, niet meer in staat je aan te kijken”) en Trump, Ook maakte hij van nabij de bestorming van het Capitool in Washington mee. Alles komt op vermakelijke wijze terug in zijn boek. Heerlijk om te lezen maar ook bekruipt je het gevoel: hoe houd je het daar uit in zo’n nep-land? Maar goed, dat is zijn uitdaging.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Eilish is een ijzersterke vrouw. Ze is moleculair bioloog en getrouwd met Larry Stock, voorzitter van de Ierse Onderwijsbond en samen hebben ze vier kinderen. Maar dan zit van de ene dag op de andere dag “haar hart in een kooi”. Haar man wordt opgepakt en twee zonen komen in opstand tegen een regime dat in de vorm van de GNSB (Garda National Services Buraue) stelt dat ze staatsgevaarlijk zijn. Hoe zoiets zomaar kan, waar het ontstaat is onduidelijk, maar juist ook goed voor de boodschap van dit boek. Als gekken de kans krijgen en het in hun hoofd halen om een land te regeren kunnen er mensonterende dingen gebeuren. Je mag blij verzuchten dat dit een verzonnen, afschuwelijk menselijk drama is, maar in het licht van polarisatie wereldwijd, komt zo’n verhaal tegelijkertijd angstaanjagend dichtbij. Spannend, emotioneel gezinsdrama. Terechte Booker Price Winnaar 2023.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Wat een gaaf boek. De titel en cover prikkelen natuurlijk en het boek behoort anno juni 2024 tot een van de best verkochte boeken in Nederland. Dat stemt hoopvol want het heeft nogal een heftige boodschap. Van de Keuken stelt dat ons oerbrein structureel iets heeft als meer, meer en meer. We graaien en snaaien wat we kunnen, al eeuwen lang. Maar als dit op onnatuurlijke manier wordt gestimuleerd, gaat het mis. Al heel lang. De voedingsindustrie is doortrapt en sluit aan bij ons graai-grage oerbrein en laat ons dingen kopen en eten die we helemaal niet nodig hebben. De voedingsindustrie brengt er natuurlijk tegenin dat iedereen vrij is om te kopen en ook: de klant vraagt er zelf naar. De auteur brengt daar o.a. tegenin dat de overheid haar inwoners moet beschermen. Dus niet zien als betutteling, maar als bescherming door wetgeving ver- en geboden. En vraagt de klant er naar? Dat mag ook geen argument zijn. Als de klant er naar vraagt, verkoop je toch ook geen afgehakte vingerkootjes? Nou maar hopen dat mensen die werken in de voedingsindustrie, dit boek ook lezen. O ja, ik at al geen bewerkt vlees meer, maar na het lezen van dit boek, al helemaal niet meer.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Els, boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Walvistij" van Elizabeth O'Connor

Het is 1938. Op een eiland nabij Wales spoelt een walvis aan. De eilanders leven van wat de zee biedt en wat er groeit op het eiland. Het leven is er zoals het is en er zijn weinig invloeden van buitenaf. Er is een vader met een hond en twee dochters. De moeder is er alleen in gedachten: gaandeweg begrijp je wat er met haar is gebeurd. De oudste dochter Manod is slim en verlangt naar een leven op het vaste land. De aangespoelde walvis trekt twee studenten aan van de vaste wal. Ze doen onderzoek en vragen Manod om hen te helpen met het vertalen van het Welsh en zij ziet hen als mogelijkheid het eiland te ontvluchten. Een heel mooi en goed verhaal over waarden en integriteit.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne-Jet, boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Cranberryzomer" van Irene Hannon

Heerlijke serie die (onterecht!) nog niet zo bekend lijkt bij christelijke romanlezers! Tikkeltje zoetsappig, maar ook met diepgang en veel ontroerende levensverhalen. Alle boeken uit deze inmiddels 9-delige serie spelen zich af in het heden, in het pittoreske Amerikaanse kustdorpje Hope Harbor. In ieder boek leer je een nieuwe inwoner kennen. Extra leuk is dat deze hoofdpersonen ook in de volgende delen terugkeren. Gaandeweg sluit je ook de vaste ‘figuranten’ in je hart, zoals de wijze vistaco-verkoper Charley en de bijzondere zeemeeuwen Floyd en Gladys. Dit eerste deel gaat over Tracy: een jonge vrouw die de cranberryboerderij van haar familie probeert te redden; er komen helpende handen uit onverwachte hoek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Hoewel het met de absurde humor (achterflap) wel meevalt, is dit een zeer leuk boek. Adam is dierenverzorger in hart en ziel, maar zijn liefde voor dieren kan hij niet kwijt in een dierentuin. En zeker als Camilla de scepter gaat zwaaien in de dierentuin en puur commercieel denkt (“Aan slapende dieren hebben we niets, ze moeten wakker zijn als de bezoekers komen”). Zij grijpt haar kans als een circus failliet gaat en ze 2 olifanten, 2 gorilla’s en 4 leeuwen kan overnemen. In het circus werkt Natalie, ook een dierenvriend samen met Adam beraamt ze een plan om de dieren te ontvoeren naar Kenia. Er zitten heerlijke verhaallijnen in, zoals vriend David die een hilarisch regenboogdieet heeft uitgevonden (Elke maand mag je maar 1 kleur eten) maar ook de serieuze ondertoon van vrijheid voor dieren, het uitsterven van de witte neushoorn en de liefde die tussen Natalie en Adam die ontluikt. Voor “absurde humor’ moet je bij Jonasson zijn, maar dit is een prachtig verhaal. Zie nu al uit naar zijn volgende boeken.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Ossenkop" van Manik Sarkar

Vakmanschap is meesterschap. Maar als je ziet dat je slagerij ten onder gaat aan dumpprijzen en inferieure vleessoorten in de supermarkt, moet je wat verzinnen. Rensing probeert een drive-in slagerij, weigert om tweederangs vlees in te kopen en als zijn vrouw klanten binnenhaalt die op een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, wordt hij steeds ongelukkiger. Zij verlaat hem en Rensing’s vakslagerij is op leven na de dood. Een leuke verhaallijn is die van Jans. Een dame die zichzelf verwaarloost, geestelijk gehandicapt is maar Rensing heeft een zwak voor haar omdat hij haar kent, als een van de weinigen in zijn omgeving. Zij brengt hem dode dieren (een kat die overreden is enzo) en hij legt soms de pootjes ervan te koop. Zijn klanten pikken alles, eten alles. Ze zouden zelfs zijn vlees nog eten… Wat een heerlijk verhaal, onvergetelijk.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Alles wordt lichter" van Janke Reitsma

Het tweede boek van Janke Reitsma heeft weer de natuur als groot thema in zich, alom aanwezig en bepalend voor sommige keuzes die Ylva, de hoofdpersoon, maakt. We verplaatsen ons in de wijsheid en ultieme vrijheid van de Noorse natuur. Ylva kent echter geen vrijheid. Ze verliest haar moeder en kan niet wonen in het huis dat zij achterlaat en vlucht. Nou, reist. Want vluchten kun je alleen maar als je een thuis hebt. Ze trekt de bergen in, verstopt zich onder het zeil van een pick-up en maakt kennis met de eigenaar: Jakob. Ze blijft bij hem, ruimt zijn huis op en samen krijgen ze een kind. Dit lezen we in flashbacks. In het nu heeft ze een vriendin waarmee ze ’s nachts treinen schoonmaakt. Aan haar vertrouwt ze toe dat ze een kind heeft, zo’n zeven jaar oud moet hij nu zijn. In een emotionele carrousel van gebeurtenissen komen beide verhaallijnen samen. Een brok in je keel. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "De brul van de jaguar" van Micheliny Verunschk

De Braziliaanse Micheliny Verunschk is in haar thuisland een bekend auteur, hier in Nederland gaat dat nog komen. Spix en Martius zijn twee bekende historsche figuren uit Duitsland; alles over hen is te vinden op internet en hun wetenschappelijke reis naar Brazilië vormt de basis voor dit boek. Want naast  6.500 planten, 2.700 insecten, 85 zoogdieren, 350 vogels, 150 amfibieën en reptielen en 116 vissen  brachten zij ook vijf Indianenkinderen mee naar München. En daar gaat het fout. De kinderen zouden verlost worden uit hun “erbarmelijke” omstandigheden, want in de praktijk betekent dat ze mens-onterend ontvoerd worden. twee kinderen sterven onderweg, twee blijven leven, maar sterven ook op 11 en 12-jarige leeftijd. Vanuit het perspectief van het meisje Ine-e wordt het eerste deel beschreven. Hartverscheurend. Maar na de dood van de kinderen leeft hun ziel nog door in (de brul van) de Jaguar. Een prachtig, zinnebeeldig sprookje met een levensgrote waarheden als: “En het was waarlijk zo’n luide brul dat het, touw voor touw, de trossen kon verbreken die de geesten van haar volk aan die plek hadden vastgeketend.” Een emotionele aanklacht tegen een vergeten geschiedenis.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne-Jet, boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Al het blauw van de hemel" van Mélissa Da Costa

Wat als je het verleden moet loslaten terwijl je herinneringen langzaam vervagen? En je de toekomst niet meer hebt, omdat je niet langer dan twee jaar te leven hebt? Dan is het ‘nu’ alles wat je nog hebt. Het overkomt de 26-jarige Emile: hij lijdt aan jong-Alzheimer. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten besluit hij een bijzondere reis te maken. Dit pijnlijk mooie verhaal zuigt je vanaf de eerste bladzijde op. Die 636 pagina’s heb je dus zo uit! Je voelt je al snel reisgenoot op Emile’s camperreis langs prachtige plekken en bijzondere ontmoetingen in Frankrijk. Want uit angst voor wat komen gaat en om zijn trots te beschermen, besluit Emile om te vertrekken zonder afscheid te nemen van zijn naasten. Hij wil zijn lot alleen tegemoet gaan en onderweg genieten van alles wat het leven hem nog wil geven. Hoewel, niet helemaal alleen. Hij plaatst online een advertentie voor een reisgezel en vertrekt met de mysterieuze Joanne. Ze zegt weinig en staart bij iedere tussenstop vooral urenlang naar de hemel. Ik ben geraakt door deze sterke roman met een emotioneel maar kloppend slot. Echt een aanrader!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Annemarie, boekverkoper bij ons in Groningen over "Demon Copperhead" van Barbara Kingsolver

In Demon Copperhead (winnaar van de Pulitzer Prize én de Women’s Prize) pakt Damon Fields z’n kans om eindelijk eens zijn verhaal te vertellen, met alle trieste, rauwe en donkere details. Wat een veerkracht heeft deze jongen: keer op keer neergeslagen door omstandigheden, mensen die slecht voor hem zorgen of alleen voor hun eigen portemonnee gaan, en iedere keer staat hij weer op. En hij blijft zijn prachtige hart houden. Damon (of Demon, zoals hij wordt genoemd) eist je volledige aandacht op in dit boek. Tijdens het lezen ging ik steeds meer om hem geven en ik werd helemaal meegesleept door zijn verhaal. Prachtig!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Gea, boekverkoper bij ons in Groningen over "Dichter bij de seizoenen" van Bette Westera

Dit is zo’n leuk boek om meer mee te leren over de verschillende dichtvormen! Het gaat over de natuur en de dieren, en heeft mooie illustraties, met kleuren die goed afgestemd zijn op de seizoenen. De gedichten passen er goed bij en zijn leuk om te lezen. Ik denk dat elke leerkracht dit kan gebruiken om les te geven over poëzie. Achterin het boek wordt helder uitgelegd hoe de verschillende dichtvormen in elkaar zitten. Heel praktisch en een aanrader voor elke (basis)school!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Tosca" van Maud Vanhauwaert

Aline wil niet verder leven. Maar vaak is die conclusie niet zo simpel of eenduidig als het lijkt. Ze zoekt contact met de vertaalster en docent May. Ze krijgen een ongrijpbaar, onduidelijk contact met elkaar en in deze mysterieuze relatie van de vrouwen ontvouwt zich een verstikkend, spannend verhaal waarvan de uitkomst zich lang laat raden. De personages kruipen onder je huid en plaatsvervangend ben je boos, verdrietig en altijd verbaasd. Aline is een breekbaar mens, cijfert zichzelf weg en zet letterlijk alles wat ze schrijft tussen haakjes (zie cover). De gedichten die de hoofdstukken van elkaar scheiden zijn prachtig, net als het hele boek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Het pad van de kluizenaar" van Ken Smith

Een tot de verbeelding sprekend verhaal van Ken Smith. In de Highlands (Schotland) leeft hij elke dag in de natuur. Hij brouwt zijn eigen bier en wijn, vangt de grootste vissen ooit, heeft geen luxe. Toch is het niet zo idyllisch als het klinkt. Hij krijgt twee beroertes, ontsnapt een paar keer net aan de dood en hij zou het toch allemaal voor geen goud willen missen. Will Millard (echte auteur), heeft het boek samen met hem geschreven wat er voor zorgt dat het leest als een spannend jongensboek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Bregman is een meesterverteller en vooral bij de vele anekdotes en het navertellen van wapenfeiten die mensen met lef neerzetten, hang ik aan zijn lippen. Ook in zijn nieuwste boek gebeurt dat en de oproep om actief aan de slag te gaan, je niet te laten leiden door angst omdat je de enige bent: gewoon doen, de wereld een beetje beter maken. De voorbeelden uit o.a. W.O. II  laten zien dat eenlingen het verschil konden uitmaken en een zaadje konden planten dat uitgroeide tot een wereldveranderende beweging. Prachtig! In zijn enthousiasme slaat hij helaas ook door. In zijn eerste hoofdstuk haalt hij een monnik aan die zijn halve leven mediterend heeft doorgebracht. Hij stelt: wat een goede dingen had hij kunnen doen in die tijd… Dat kun je niet maken natuurlijk. Maar schuif het boek -ondanks dergelijke uitglijders- niet aan de kant. Zit genoeg positiefs en bruikbaars in.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

In navolging van Marieke Lucas Reineveld, is Jente Posthuma de 2e Nederlandse auteur die genomineerd is voor de International Booker Prize. Hoewel het boek al wat ouder is, is het een tijdloos ontroerend boek. Het hoofdhema is de band tussen broer en zus. Al snel wordt duidelijk dat hij zelfmoord gaat plegen. We leren hen kennen, hun jeugd als tweeling en hoe ze ontdekken dat ze beiden op jongens vallen, wat voor hen als 8-jarigen iets heel natuurlijks is. Het is geen vrolijke jeugd en al helemaal geen vrolijk boek als je weet dat hij zelfmoord gaat plegen maar Posthuma weet door haar schrijfstijl een prachtige lichte humoristische toon aan te boren waardoor de thematiek, schrijfstijl en ontroering perfect in evenwicht zijn. Het is zo mooi hoe ze haar broer tot het laatste toe verzorgt, probeert op positieve gedachten te brengen, maar het uiteindelijk verliest. 21 mei 2024 zal bekend worden gemaakt welk boek (6 genomineerden) gewonnen heeft. Los daarvan: dit is een juweel van een boek, op alle fronten.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "In de mist van Golden Gate Park" van Murat Isik

Ik hoop zo vurig dat er een vervolg op deze roman komt. Wat gaat er verder gebeuren met Metin en zijn familie? Gaat hij Joan weer ontmoeten? Gaat hij nog weer terug naar San Francisco? En krijgt hij eindelijk een keer haar op z’n tanden? Het is zo’n heerlijk verhaal en zo knap dat je na 667 bladzijden alleen maar verder wilt… De rode draad is de relatie van Metin, uitwisselingsstudent uit Amsterdam en de kwetsbare Joan uit Sacramento. Maar daarnaast herbergt het boek tal van andere korte verhalen die bijna op zichzelf staan: de docenten op de universiteit, zijn verjaardagsfeest in het park, zijn hilarische huisgenoten, het bezoek aan de schrijver die Joan bewondert, zijn thuissituatie in Amsterdam,  etc etc. Het is zo’n volle, rijke roman, die je nog lang gaat koesteren in je hart.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Op alles wat ik ben" van Peter WJ Brouwer

Ellen leidt een nogal versnipperd, ongeordend en ongrijpbaar leven. Ze heeft een weinig opheffende jeugd gehad met een moeder die haar -vanuit een rigide geloofsopvatting en -uiting- klein hield en kleineerde waar ze maar kon. Ze zoekt zingeving in haar werk, maar ze lift mee op andermans werk en know-how en is zichzelf totaal kwijt. Ze stort zich dan op een liefde met Julian, dat echter misloopt. Later in het boek, als Ellen en Julian beide getrouwd zijn met een ander, probeert Ellen het opnieuw, maar ook dat mislukt. Haar liefdesleven met haar man Marc is nogal gezapig en Ellen heeft twee geliefdes buiten haar huwelijk. Niet verwonderlijk dat dit het werkt. Melodramatisch wordt haar personage tot op de laatste bladzijde neergezet. Knap, droevig verhaal waarin opvoeding, het gebrek aan zelfrespect en vertrouwen, het leven bepalen van een eenzame vrouw.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Schaakbord Aarde" van Sietse La Roi

Een verrassend boek. De cover is wat moeilijk te plaatsen, maar gewoon lezen en er ontvouwt zich een heerlijk fantasierijk verhaal. De personages, onder meer schakers die simultaan schaken tegen De Speler, krijgen te maken met wonderlijke fenomenen, zoals een ruimteschip (cover), zichzelf bedienende schaakstukken en Een Speler die niet te verslaan is en die te pas en te onpas opduikt. Die Speler kun je al lezend zelf in gaan vullen. Een bewoner van een andere planeet? Een messias? In elk geval wil hij de mensheid wat duidelijk maken. Als we niet als aardbewoners gaan samenwerken, zal de planeet snel ophouden te bestaan. Je kunt het boek lezen als een fantasy-achtige vertelling met spanning en leuk personen of je kunt de moraal ervan meenemen en ermee aan de slag gaan in je eigen leven. Zeer origineel boek in elk geval.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Els, boekverkoper bij ons in Amersfoort over "In het oog" van Marijke Schermer

In het oog verhaalt over de liefdes van Nicola, een wetenschappelijk onderzoekster van bacteriën in een lab. Ook haar voorbije relaties moet ze onderzoeken om ze te begrijpen. Ze is een eigenzinnig en onafhankelijk mens en wordt niet graag beïnvloed in sociale processen. Nadat ze net is verlaten door de mooie B, ziet ze Louis in een café. Hij raakt haar dusdanig dat ze hem volgt en leert kennen. De relatie die ze krijgen is zeer echt, ongewoon en vooral liefdevol. Deze roman gaat over het niet willen voldoen aan andermans verwachtingen en anderen echt willen zien, zonder angst of de manipulerende mal van een bezitterige blik. Een waardevol boek – ik vond het prachtig!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Gea, boekverkoper bij ons in Groningen over "Beneden in het dal" van Paolo Cognetti

Cognetti vond zijn inspiratie voor deze roman in het album Nebraska van Bruce Springsteen, het eerste album dat hij volledig alleen schreef en speelde, akoestisch ontdaan van alle onnodige extra’s. Dit is ook hoe ik dit boek zou omschrijven. Aards, zoals het leven kan zijn, met zijn duistere en moeilijke kanten. Cognetti gebruikt de natuur en de manier waarop deze zich staande moet houden in een harde wereld als een parallel voor het verhaal van de hoofdpersonen. Een geschiedenis van het dal en een verhaal over twee broers, een vrouw en hun overleden vader. Een verhaal over alcohol, de rivier, de bomen, twee wilde honden en vooral een over het leven. Een prachtig boek vol melancholische rust. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "In steen gebrand" van Rebecca Yarros

Mega-populaire fantasy serie (vooral op TikTok). Violet is kleine, jonge vrouw die zich met boeken wil bezig houden. Haar moeder, de generaal-directeur van oorlogscollege heeft echter anders bepaald: ze moet opgeleid worden als drakenrijder. De helft van de eerstejaars overleeft het niet maar onze hoofdpersoon natuurlijk wel. Voorin het boek wordt gewaarschuwd voor oorlog, verwondingen, dood, vergiftigingen, obsceen taalgebruik, seksuele handelingen. Behalve het laatste (niet tegengekomen in dit deel)  klopt het. Het is heftig, spannend en goed verzonnen: draken gaan een binding aan met mensen en deze rijders mogen tochtjes maken op de ruggen van de monsters. Geen pleziervaart want er dreigt overal gevaar van niet gebonden collega’s, corrupte wing- en jaloerse squadronleiders. Het leest als een trein en je weet als je dit hebt gelezen, dat er draken bestaan.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Annemarie, boekverkoper bij ons in Groningen over "De vergeten vrouwen" van Kristin Hannah

Dit boek is een eerbetoon aan de vrouwelijke verpleegkundigen die (meestal vrijwillig) naar Vietnam gingen om te helpen, vaak met amper adequate training. Wat die vrouwen daar hebben meegemaakt is echt onbeschrijfelijk. En dan komen ze terug in de Verenigde Staten en willen ze hun verhaal kwijt om vervolgens voor gek versleten te worden: “Er waren geen vrouwen in ‘Nam.” Frankie wordt er letterlijk ‘gek’ van en krijgt met het dan nog onbekende en soms controversiële PTSS te maken. Het boek maakte diepe indruk op me. Zeker je tijd waard!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "De bewaring" van Yael van der Wouden

Voor mij het boek van het jaar. Wat een schitterend, intrigerend, spannend, mysterieus en ontroerend debuut is dit. We maken kennis met Isabel, die in een groot huis woont, alleen. Ze ontmoet af en toe haar broers Hendrik en Louis. En ze heeft een huishoudster Neelke die op haar tenen loopt want Isabel is nogal dwangneurotisch als het om haar huis gaat: niets mag van zijn plek, servies van haar moeder wordt angstvallig bewaakt. Gedurende het hele boek blijft er een mysterieuze mist rondom de persoon van Isabel hangen. Dat wordt slechts voor een deel verklaard en weggepoetst, als Eva (een van de vele vriendinnetjes van broer Louis) bij haar komt wonen. Wat doet Eva hier? Wat wil ze? Heel langzaam ontstaat er een toenadering tussen die twee en zelfs meer dan dat. Maar wat nu? En waarom slaat Isabel helemaal door en jaagt ze Eva zelfs weg als ze ontdekt dat Eva lepeltjes en servetten steelt? Ontwapenend en emotioneel ingetogen geschreven, waardoor je geen letter wilt missen. Groots!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Verborgen waarheid" van Angela Marsons

Het achtste boek van Angela Marsons met Kim Stone in de hoofdrol. In Engeland zijn ze al bij boek 18. Ik weet niet of ik het zo lang interessant blijf vinden maar nu verveelt het nog geen moment. In dit deel gaat het om een private school waar groepjes (klaver, schoppen, harten en ruiten) de dienst uitmaken. Om erbij te komen moet je van goede (financiële) huize komen en als je uitgenodigd wordt is weigeren not-done. Als je dat wel doet ontstaan er problemen. En dat is zacht uitgedrukt want er vallen doden onder de leerlingen. De schoolleiding wil vooral haar naam zuiveren en de school openhouden. Stone stapt in een mierennest vol intriges. Heerlijk en zoals we gewend zijn: een verrassende ontknoping.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "De ontdekking van Holland" van Jan Brokken

Alles wat Brokken aanraakt wordt goud. Hij pakt een onderwerp, verdiept zich erin en schrijft er een prachtig boek over. Deze keer is het Hotel Spaander in Volendam. Ik kende het niet (ben dan ook geen kunstliefhebber of -kenner, maar het blijkt al dat dit sinds 1881 een wereldwijd vermaarde kunstenaarskolonie te zijn, met name voor schilders. Brokken behandelt de levens van diverse schilders; hun redenen om naar Volendam te komen, de schilderijen die ze er maakten en de liefdes, relaties die ze er vonden. Vrijwel elke bladzijde wordt geïllustreerd door een afbeelding van een schilderij waarover geschreven wordt. Een heerlijke leesbeleving en zeker niet alleen voor schilderijen-minnend Nederland,

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne, boekverkoper bij ons in Groningen over "Monsters" van Claire Dederer

Monsters – dilemma’s van een fan gaat over de vraag “wat doen we met prachtige kunst van monsterlijke makers?”. Uiteraard geeft de auteur geen eenduidig antwoord op haar eigen vraag, maar ze gaat er wel diep op in, deels aan de hand van haar eigen ervaringen. Op die manier toont ze aan hoe persoonlijk de reactie van mensen op ‘monsterlijke kunstenaars’ is. Als fan van Woody Allen’s films doet ze haar uiterste best om dat te scheiden van de monsterlijkheid van de maker, maar als vrouw die is opgegroeid met een stiefvader maakt Woody Allen’s ‘relatie’ met zijn jonge stiefdochter haar woedend. Zo brengt elke lezer/kijker/liefhebber zijn of haar eigen biografie met zich mee bij het beleven van kunst én kunstenaar. Een interessant boek met goede eye openers, en bovendien uiterst relevant in deze tijd, waarin we toch steeds meer geconfronteerd worden met de menselijkheid en monsterlijkheid van onze favoriete makers.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Moederland" van Milouska Meulens

Milouska ken je misschien nog van Zembla, het Jeugdjournal of Wie is de mol. Maar het persoonlijk leven achter het succes zag je nooit. En nu kun je het lezen. Wat een drama. Een vader die haar moeder neersteekt, een leven vol discriminatie en veel jaloezie en wantrouwen in de familie. Hoewel je je een souffleur waant in haar privé-leven, overheerst het gevoel dat ze openhartig haar verhaal vertelt. Het is niet verwonderlijk dat ze in een alcoholversclaving terecht komt, maar wel een groot wonder dat ze er helemaal bovenop komt. En dat vind ik ook het doel van dit boek: een mens heeft blijkbaar zoveel veerkracht dat elk ongeluk en elke tegenslag overwonnen kan worden.  Zeer aangrijpend boek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Jij zegt het" van Connie Palmen

In de categorie Eretribune Van De Klassiekers. Terwijl haar debuut De Wetten doorgaans als haar beste en meest succesvolste boek wordt gezien, is “Jij zegt het” mijn ultieme Palmen favoriet. Het boek is in 2015 uitgekomen en na het herlezen (voor een interview met haar) nog net zo sprankelend en meeslepend als bij de release ervan. Palmen laat Ted Hughes het verhaal vertellen van de liefde van zijn leven: Sylvia Plath. Dit schrijversechtpaar spreekt tot de verbeelding. Twee beginnende schrijvers vinden elkaar, kennen armoede en andere tegenslagen, maar de liefde overwint alles. Totdat Hughes verliefd wordt op een ander, maar tegelijkertijd wel van Sylvia blijft houden. Plath steekt echter haar hoof in de gasoven en pleegt zelfmoord. In alle biografieën en boeken over dit echtpaar (Palmen heeft ze alle 80 gelezen!), komt Hughes er -zwak uitgedrukt- bekaaid vanaf. Connie Palmen beschrijft hun leven alsof ze er zelf bij was en dan krijg je in prachtig proza een echt beeld van deze geliefden. Ontroerend.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Aan de rand van een groot bos" van Leo Vardiashvili

Saba is zijn broer en vader kwijt. We weten niet waarom, maar hij gaat op zoek. De corrupte autoriteiten helpen niet en krijgen argwaan. De politie is namelijk ook op zoek naar hen. Zijn broer Sandro laat een cryptische omschrijving achter, net zoals ze vroeger ook deden. Hun vader laat een duidelijke boodschap achter: volg mij niet… Vanaf het moment dat hij in zijn taxi stapt is Saba een grote vriend van Nodar. Dit is een schitterend personage. Hij is gek op zijn vrouw hetgeen zich soms uit in heftige ruzies. En hoewel hij Saba lijkt te verraden, helpt hij hem tot in de dood. Schrijnend, liefdevol, historisch interessant, ontroerend en een prachtig tijdsbeeld van Georgië. Kortom: een verbluffend mooi debuut. Kanshebber om het mooiste boek van 2024 te worden, maar er komen er nogal wat bij natuurlijk.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Ineke Loeve over "Madame" van Jacobine van den Hoek

De ondertitel “Het wonderlijke leven van Marie Tussaud” dekt de lading maar er is zoveel meer. Het verhaal wordt verteld door Marie, de kunstdocente van Prinses Elisabeth. Ze leert het vak van wassenbeelden maken geleerd van haar oom. Als krachtige vrouw die haar eigen keuzes maakt, vertelt ze de geschiedenis van Parijs Versailles in de turbulente en wrede 18e eeuw van Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Vol historische details van het leven aan het hof, maar ook van de ‘gewone man”, ontpopt ze zich als positieve , oplossingsgerichte en vergevingsgezinde hoofdpersoon. Daardoor weet ze uit de gevangenis te ontsnappen, een liefde los te laten. Ze vindt uiteindelijk haar man. Waar ze weliswaar niet van houdt, maar die haar wel de wereldberoemde naam schenkt. Met die naam vlucht ze naar Engeland en de rest is geschiedenis. Een prachtige historische roman die boeiend blijft tot de laatste bladzijde. Het boek is gebaseerd op haar memoires, die na haar dood zijn gevonden.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "" van

Nadat ik haar 2e en 3e boek had gelezen was ik groot fan en bewonderaar. Dat betekent dat ik haar debuut ook nog moest lezen natuurlijk. Wat een auteur! Drie zeer van elkaar verschillende verhalen, maar allemaal zo mooi en knap. Oostwaarts heeft als fundament het gegeven dat haar oma opgroeide in een NSB-gezin, geïnterneerd werd en op 49-jarige leeftijd in een inrichting overleed. Suze heeft een kind van een Duitser ((Heindert) en wordt daarvoor met de nek aan gekeken. Haar vader waarschuwt vriend en vijand voor zijn dochter zodat ze steeds met haar zoontje moet vluchten. Een zeer aangrijpend verhaal, veelal geschreven vanuit het gezichtsveld van Heindert. Voor Middelbare scholieren is het daardoor ook ideaal  lezen voor de lijst.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Gun iedere kabouter zijn eigen muts" van Aaf Brandt Corstius

Niet wars van clichés, maar wel met een heerlijke originele ontspannen stijl geschreven. Het is een verzameling van eerder verschenen columns en juist het voorspelbare is eigenlijk heel bruikbaar. Je zegt bij heel veel dingen je die leest “O Ja, logisch”, maar je vergeet ze vaak te gebruiken. Ze heeft mooie logica, zoals het maken van DONE lijstjes. Word je veel vrolijker van dan van TO DO lijstjes. En NEE zeggen kan je makkelijker als je de vraag beantwoordt: zou ik het doen als ik het vanavond zou moeten doen? En wil je soms dingen echt of wil je ze willen? Dat is een groot verschil. Vermakelijk en gemakkelijke eyeopeners.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Bloedlijn" van Simone van der Vlugt

Een historische roman waarin je je helemaal kunt verliezen. Katelijne is een zeer vooruitstrevende en intelligente vrouw die een brouwerij runt. We bevinden ons in de 13e eeuw en het dorpje Alkmaar heeft het zwaar. De inwoners vechten tegen de West-Friezen en ze hopen op stadsrechten zodat ze zich beter kunnen verdedigen. Het helpt dat de weduwe Katelijne het liefje is van Koning Willem en (mede daardoor) krijgt Alkmaar haar stadsrecht. Maar als Katelijne zwanger blijkt te zijn van Willem, ontvouwt zich een drama dat een paar honderd bladzijdes duurt en waarvan je op het puntje van je stoel zit. Spanning, dramatiek en ook interessante historie over onder meer het dorpje Amsterdam op palen, het (on)leven van een basterdkind en de continue burgeroorlogen in De Nederlanden. Katelijne is een verzonnen personage maar past naadloos in de bloedige en armoedige 13e eeuw. Topboek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Spullen brengen" van Jelle Brandt Corstius

Dit boekje is de weerslag van een reis. Een reis naar Oekraïne om 7 auto’s (zie cover) te brengen naar dat land. Samen met o.a. Tommy Wieringa gaat Jelle het oorlogsgebied in. Wieringa doet er inspiratie op voor Nirwana en Brandt Corstius voor dit boek. Het is bewonderingswaardig hoe ze dit volbrengen. We lezen politieke reflecties, leren de mensen (en hun leed) onderweg kennen en -mocht je het nog niet weten- Rusland wordt gerund door weinig menselijkheid en veel incompetente, niet voorspelbare “leiders”. Historisch reisverslag van een zeer integere journalist. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve, boekverkoper bij ons in Groningen en Amersfoort over "Donkerder 2.0" van Ritzo ten Cate

Auteur ten Cate is de oprichter van de Daklozenwandelingen. Hij legde contact met daklozen en hun verhalen liggen ten grondslag aan dit levensechte verhaal. Met Rogier is niets mis. Hij is een gezonde Hollandse jongen, die verkering krijgt, een knappe kop heeft en van zijn vader houdt.  Maar gezonde Hollandse jongens kunnen ontsporen door “onvoorziene omstandigheden”. En dat zijn er nogal wat. Als zijn vader een nieuwe vriendin krijgt en ze zijn verjaardag vergeten. Als hij door nieuwe geboortes nergens meer rust krijgt in zijn “eigen huis”, geen enkele aandacht en liefde meer krijgt en uiteindelijk het huis uitvlucht. Als hij als 15-jaruige op zichzelf woont in een afgedankt stacaravan, blijkt dat zwaar tegen te vallen. Als hij thuiskomt gaat het helemaal mis… Levensecht voor en door jongeren.
 

Bekijk meer tipsBekijk boek