Boekentips van Boekhandel Riemer

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Rio" van Jolanda Clément

Haar vorige boek Wij waren de Vickersons vond ik een van de mooiste boeken van vorig jaar. En reikhalzend keek ik uit naar Rio. Op geen enkele manier valt het tegen. Het is een fantastisch verhaal, nu gesitueerd in de jaren 20 van de vorige eeuw, in Brazilië.  Inspecteur Eliades moet een moord op een jongeman (Rico) oplossen. Er zijn diverse gegadigden: zijn hospita, die zich aan Rico opdrong. Zijn geliefde Maria. Of heeft toch de Senhora er iets mee te maken? Op zeer subtiele manier worden de andere verhaallijnen door het whodunit gegeven heen verweven. De politieke situatie van Brazilië met veel opstanden (de Tenentes) leer je goed kennen en de intriges van Artura (de zus van Maria) die een relatie krijgt met Eliades maakt het zeer gecompliceerd met een onverwachte climax die de boektitel verklaart en die je nooit meer vergeet. Subliem.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hester boekverkoper bij ons in Groningen over "Net als ik" van Muzoon Almellehan

De Syrische Muzoon Almellehan is 14 als ze met haar familie haar land ontvlucht vanwege de oorlog. Ze komt in een vluchtelingenkamp in Jordanië terecht waar ze zich volledig inzet voor het recht op onderwijs voor kinderen, en dan met name meisjes. Een aangrijpend, inspirerend en krachtig verhaal! Een goed geschreven roman is fijn, maar het zijn vooral de autobiografische verhalen die diepe indruk op mij maken. Vorig jaar las ik de autobiografie van de Afghaanse Zarifa Ghafari en nu is er dan dit boek van deze ‘Malala of Syria’, zoals ze ook wel genoemd wordt. De leeftijdsaanduiding voor dit boek is 10+, maar dit boek is ook heel goed leesbaar voor volwassenen (en dat is een understatement)! 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Alles wat beweegt" van Susan Smit

De cover en de titel dekken de lading volledig van dit boek. Isadora is danseres van beroep, aan het begin van de vorige eeuw. Maar er beweegt meer in en aan haar. Ze heeft een relatie met Edward, een eigenzinnige vrijbuiter, die haar zwanger maakt. Deze mooie beweging in haar lichaam zorgt ervoor dat ze haar werk niet meer kan doen. Ze verruilt de volle zalen voor de eenzaamheid in een strandhuis alwaar ze haar kind ter wereld wil brengen. Edward is getrouwd en hoewel hij veel om haar geeft, komt hij te pas en te onpas bij haar. Zij probeert uit alle macht een onafhankelijke vrouw te zijn (ongetrouwd in 1906 is dat een hele uitdaging) en het is natuurlijk de grote hamvraag van de schitterend geschreven verhaal, of dit gaat lukken. Aanrader van de bovenste plank.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Hogere machten" van Joost de Vries

James Welmoed en Elizabeth van Elzenburg zijn de hoofdrolspelers van dit prachtige, soms onnavolgbare drama. Er is een keur van figuraten die het hun moeilijk maakt. Ze zijn gek op elkaar, maar trouwen elk met een ander, maar verliezen elkaar nooit uit het hoofd. Via omwegen gaat Welmoed haar helpen maar totaal niet zoals je het verwacht. En dat is nog wel het mooiste van deze wervelende, stormachtige roman die je op onnavolgbare manier laat springen in de tijd en de gedachtenspinsel van haar hoofdpersonen. Een leeservaring die zich niet snel laat meten met een ander.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Drie dagen in augustus" van Anne Stern

Wat een heerlijke feelgood roman. Elfie runt een chocolaterie Sawade (nog steeds bestaande wereldberoemde chocolade-naam) op Unter der Linden (nog steeds de mooiste laan van Berlijn). De oorlog dreigt, Joden worden al met de nek aangekeken en de liefde gaat waar-ie niet gaan kan. Je volgt een aantal mensen, gedurende drie dagen in 1936. Vooral de hoogbejaarde dame Conte. die haar levensverhaal verteld aan Elfie, is een heerlijk personage. Deze Duitse auteur woont zelf in Berlijn en is historicus en ze zet een simpel, maar mooi verhaal neer.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het hele dorp wist het" van Rinke Verkerk

In elke schoolklas zit een leerling die te maken heeft met seksueel misbruik. Rinke kende ook iemand: Lenneke. Ze dacht het en zei niets. En zo ook de familie, vrienden, de kerk. Dit boek vertelt het verhaal van Lenneke, maar ook dat van jou en mij, de wegkijkers. Dit boek kan helpen om ervoor te zorgen dat we NIET wegkijken maar vragen stellen, aan gaan kaarten bij instanties en hulp bieden. Het goedgeschreven boek lees je in een avond uit maar blijft hopelijk veel langer op je netvlies staan en ik hoop dat je na het lezen voelsprietjes gaat gebruiken in je omgeving. Een boek dat zeer welkom en (helaas) noodzakelijk is om kennis van te nemen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Alles wat er was" van Hanna Bervoets

Hanna Bervoets heeft altijd iets mysterieus, onheilspellends in het karakter van haar boeken. Dit boek heeft dat ook. Het is uitermate geschikt om voor je lijst te lezen (niet te dik, jongeren waarmee je je kunt identificeren). In een niet omschreven plek is er IETS gebeurd waardoor er een zware mist hangt waarin je niet wilt of kunt zijn. Het gevolg is dat een aantal jongeren (een filmploeg) opgesloten zit in een schoolgebouw. Dan ontvouwt zich een onvoorstelbaar en gruwelijk verhaal. Het eten raakt op, de lichamen begeven het bijna. Waar eindigt dit? Heel langzaam vervagen normen en waarden. En je vraagt je aan het einde van het boek af: wat zou ik zelf doen? Boek om nooit te vergeten.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De onzichtbaren" van Frank Nellen

Terechte winnaar van de boekhandelsprijs 2024. Op grond van de cover wat moeilijk in te schatten verhaal, maar wat een prachtig tijdsbeeld van de oude Sovjetunie gaat hier achter schuil. Aan de hand van een keur aan wonderlijke en onvergetelijke personages (in het bijzonder Pavel en de verteller Dani) krijgen we een brok geschiedenis mee van de val en het  verval van de politieke situaties in Rusland met haar socialistische en communistische gedachtengoed. Vooral wat het doet met de gewone mensen (De Onzichtbaren) in lampenfabrieken en restaurants, waar Dani gaat werken. Het is indringend beschreven alsof je ernaast staat te werken. En dat het “gewoon” door een Nederlandse auteur is geschreven, maakt het boek zeer bijzonder en uniek. Deze auteur is een grote aanwinst voor het Nederlands taalgebied.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Ik weet zeker dat het liefde was" van Sanne van Rij

Sanne van Rij is journalist en op de website van De Correspondent staan regelmatig essays van haar, waarbij ze de psyche van de mens en met name die van haar zelf, beschouwt. In uitgebreide vorm komen deze reflecties in haar autobiografische roman terug. En wat een verhaal is het geworden. Zo intiem, zo dicht op de huid, bijna gênante inkijk in haar leven. De rode draad is haar moeder: haar leven en de geplande dood. Hoe dat doorspeelt in haar relaties met Jona, haar vader en haar vrienden.  Het is nergens te zwaar of te zwaarmoedig, waarschijnlijk door haar mooie lichte schrijfstijl, humor en feelgood touch die er op een of andere manier ook inzit. Knap werk.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Gea boekverkoper bij ons in Groningen over "Anna O." van Matthew Blake

Een meeslepend psychologisch verhaal over misdaad en wraak. Matthew Blake weet het verhaal meesterlijk op te bouwen. Je blijft vol spanning lezen en pas op de laatste bladzijden wordt duidelijk hoe het verhaal geregisseerd is. Wie is het slachtoffer en wie de dader, wie is de prooi en wie de jager? Na het lezen van dit boek zul je heel anders denken over de werking van het menselijk brein, het vermogen om te manipuleren en de nachtmerries in de slaap, maar ook vooral bij het ontwaken. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Scheppings(t)rouw" van Lysanne van de Kamp

De doorleefde hoop, uit de ondertitel, krijg je als je eerst onder ogen durft te zien wat er aan de hand is met onze wereld (en met name de klimaatcrisis). Als je je dat vervolgens realiseert, kun je rouwen en in aktie komen. Lysanne concludeert dat je moet doen wat je moet doen, ook al weet je dat het geen zin heeft. Dat ‘doen wat je moet doen’ is voor ieder mens verschillend, maar dat kan zijn: geen vlees meer eten, tweede hands kleren kopen, met de seizoenen mee-eten etc. Nergens zegt ze wat je MOET doen, maar ze verbaast zich wel als mensen hun schouders ophalen als ze het over het kapot gaan van de wereld hebben. En zelf vindt ze het heel moeilijk om met deze stervende aarde in het vizier, hoopvol naar bijvoorbeeld de toekomst van haar kind Boas te kijken. Een belangwekkend boek waarin naar het wankel evenwicht van hopen en vrezen wordt gezocht.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Zes dagen" van Dani Atkins

Een feelgood roman waarin de liefde natuurlijk thuishoort maar Atkins slaagt er altijd in om de balans door te laten slaan naar de goede kant. Evenals haar vorige boek (Een hemel vol sterren) is het niet te voorspelbaar. Gemma staat alleen voor het altaar maar haar aanstaande is nergens te vinden. In flashbacks lees je hoe ze elkaar leren kennen. En hoewel Gemma zegt dat Finn nooit zoiets zou doen, brokkelt haar rotsvaste geloof toch af als anderen zeggen dat “hij je heeft laten vallen.” En daarbij komt ook nog eens dat we hem leren kennen als iemand die zichzelf geen geluk gunt. Hij zegt een goede baan op, hij stopt zijn goedlopende restaurant, allemaal omdat hij rondloopt met een groot schuldgevoel. En kon hij de mooiste dag van zijn leven niet aan? 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De geheimen van de bodhiboom" van Phan Que Mai Nguyen

“De bergen zingen” was al een even prachtige als pijnlijke Vietnam-geschiedenis en haar nieuwe boek is dat wederom. Ook weer gesitueerd in Vietnam. Twee zussen Trang en Quynh hebben grote zorgen om hun ouders (armoede, ziekte) en via een vriendin krijgen ze de tip om in een bar te gaan werken (“Alleen maar  drankjes inschenken…”) en zo hun ouders te onderhouden. Het is het begin van een hartverscheurend familiedrama en tevens (andere verhaallijn) het verhaal van bastaardkinderen, geboren uit de samensmelting van Vietnamese dames en Amerikaanse soldaten. Het stuk (vergeten) geschiedenis in combinatie met realistische personages maakt dit boek zeer de moeite waard om te lezen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Leer me alles wat je weet" van Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is een eigenzinnige, soms wat vreemde eend in de literatuur-bijt. Haar boeken zijn soms moeilijk te duiden door lezende critici. Maar juist het niet in hokjes kunnen plaatsen van haar oeuvre maakt haar zo interessant. En in haar dikste boek ooit, is dat zeker zo. We leren Jodie, een van de hoofdpersonen en vertelster van het verhaal, kennen. Haar partner Daniel is overleden. Het boek is een grote flashback. Ze hadden met z’n tweeën een stichting die zich inzette voor mensen die slecht of niet goed behandeld werden door een arts. Ze zorgen voor doorverwijzingen en dagen artsen zelfs voor het gerecht. Met dat laatste slaat Daniel door en komt hun relatie op scherp te staan. En het hele boek staat vol relationele problemen, uitdagingen, jaloezie, hechte vriendschappen en schuldgevoelens.  Een zeer meeslepend verhaal dat je geen minuut loslaat en nog heel lang zal nazinderen in je hoofd.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne Kooistra - boekverkoper bij ons in Groningen over "Bookshops & Bonedust" van Travis Baldree

Voor liefhebbers van cosy fantasy: een genre waarbij het vooral draait om alledaagse momenten, maar dan in een epische fantasy-wereld. Baldree is een meester in dit genre, zoals hij al liet zien met Legends & Lattes. Dit boek gaat over hetzelfde personage, Viv, maar dan jaren eerder. Als Viv tijdens haar werk als ‘bounty hunter’ gewond raakt strandt ze in een slaperig stadje aan de kust. Ze wil er zo gauw mogelijk weer weg, maar dan raakt ze bevriend met boekverkoper Fern, en besluit ze Fern te helpen met het opknappen van haar boekwinkel. Maar zelfs daar ligt het avontuur op de loer…

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Een echte man" van Mohamed Mbougar Sarr

“De diepst verborgen herinnering van de mens”, zijn vorige roman viel in diverse landen in de prijzen. Zijn nieuwe boek is zeker zo goed. Hij is een Franstalige Afrikaan uit Senegal, alwaar zich dit aangrijpende verhaal zich ook afspeelt. We maken kennis met de verteller en de hoofdpersoon van het verhaal: Ndene. Hij is geobsedeerd door de haat jegens homofielen in zijn land. Ook begrijpt hij niet dat hij niet meer mag lesgeven over zijn favoriete dichter, die ook homofiel zou zijn. De onverdraagzaamheid van de Islamieten in zijn land kan hij en wil hij niet begrijpen. Helaas wordt hij er zelf ook slachtoffer van want het gerucht (“De Onontkoombare Opmars Van het gerucht”) gaat dat hijzelf homolief is. Hij vlucht met Rama naar de kust maar gaat toch weer terug, met al de gevolgen vandien… Een mooi boek maar een waarschuwende vinger richting georganiseerde radicale Godsdienst erbij.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het huis in de wolken" van Dirk Wanrooij

Dit is het boek van een vergeten oorlog. Saoedi-Arabië en diverse andere landen in oorlog met Jemen. Journalist Dirk Wanrooij is journalist en vertelt het verhaal van zijn vrouw Sara Ishag, maar vooral komt de geschiedenis van het nog steeds verscheurde land Jemen in beeld. Het is daarmee een autiobiografisch geschiedenisboek dat je wil wakker schudden. De oorlog werd gesteund door veel Westerse landen en zij zijn daarmee mede schuldig aan het -onterecht- onderwerpen en verwerpen van Jemen. Een vergeten geschiedenis, waard om te lezen en weer op je netvlies te hebben. Waardevol.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Gea boekverkoper bij ons in Groningen over "Zolang de citroenbomen bloeien" van Zoulfa Katouh

Dit boek vertelt het verhaal van Salama, een 18-jarige farmaciestudente in Syrië. Als de revolutie uitbreekt verliest ze haar familie, en wordt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis al gauw gedwongen om chirurgische ingrepen te doen. Het is het rauwe verhaal van een land in oorlog, van de verschrikkingen die onschuldige mensen ondergaan. Dit wordt tot in detail beschreven; je kunt niet stoppen met lezen terwijl je eigenlijk liever wegkijkt omdat het zo afschuwelijk is. Heel eerlijk weet de schrijfster te omschrijven wat onderdrukking doet met mensen. Het is een verhaal over gebrokenheid, kracht, maar vooral hoop en liefde. Een prachtige romance bloeit op tussen de puinhopen van de stad en je blijft tot de laatste bladzijde gespannen of het verhaal een goed einde zal hebben. Dit citaat uit het boekt omschrijft mooi waar in het verhaal hoop uitgehaald wordt: “Elke citroen zal een nakomeling voortbrengen en de citroenen zullen nooit uitsterven.” 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Legataris" van Katja Bongers

Het 2e boek van Katja Bongers. Een nog onbekende auteur, maar ze verdient het om ontdekt te worden. Haar eerste boek was een thriller-achtig verhaal dat zich o.a afspeelt in Australië. Het 2e boek “Legataris” is een hilarisch verhaal over onterving en manipulatie. Een gezin waarvan de verteller (Wouter) de enige  persoon is die een vertrouwensrelatie heeft met zijn vader. En dat is wel nodig want de rest van het gezin probeert hun vader (liefst letterlijk) monddood te maken. Het boek zit knap in elkaar met intriges die uiteindelijk in het voordeel van Wouter eindigen, maar daar is wel heel wat voor nodig… 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Voornamelijk vrouwen" van Connie Palmen

Connie Palmen is filosoof en schrijver. Die combinatie springt in al haar boeken in het oog. Wat weet ze veel en wat is ze belezen. In deze verzameling van reeds in beknopte vorm in de Volkskrant verschenen essays behandelt ze auteurs die ze bewondert. Sylvia Plath bijvoorbeeld. Ze beschrijft haar leven prachtig, kruipt in haar huid als ze voelt en schrijft. En Palmen mag en kan dat. Hoewel Plath maar 1 boek heeft gepubliceerd zijn er tientallen boeken over haar geschreven en Palmen heeft ze alle 80 (!) gelezen. Petje af. Maar nog bewonderingswaardiger is het hoe zij over deze en andere voor mij soms volslagen onbekende schrijvers vertelt. Je raakt gefascineerd en nieuwsgierig naar meer. Haar sporen heeft ze sinds haar sublieme debuut De wetten, al dubbel en dwars verdiend maar ze behoort wat mij betreft nu zeker tot de belangrijkste auteurs in het Nederlands taalgebied.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het magische kind" van Daniël Boissevain

Als je Wikipedia bekijkt is hij toneel- televisie- en filmacteur en zanger. Je kent hem wellicht van Gooische Vrouwen of de film over het leven van Herman Brood “Wild Romance”, waarin hij Brood speelt. Maar als schrijver debuteert hij en lezen we over zijn eerste 17 jaar op deze aardbol. Wat een jeugd: constant van hot naar her, geen veiligheid, veel (al dan niet agressief) gedrag dat een kind niet aan kan. In een creativiteit geduwd die hij niet zelf koos en veel eenzaamheid. Hij beschrijft het vermakelijk en soms afstandelijk, zodat wijzelf onze conclusies mogen trekken. Bottomline is evenwel dat hij ‘het enige kind was in een zee van verklede volwassenen.”  Als het een roman was zou je zeggen: beetje vergezocht allemaal, maar hij heeft het allemaal meegemaakt. Autobiografisch drama in optima forma.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Slachters" van Ruth Gilligan

Vooropgesteld: dit is geen boek waar je vrolijk van wordt want alle hoofdpersonen hebben een ellendige jeugd, vervelende gezinsleden of irritante collega’s. Maar het is spannend en bevat een intrigerende thematiek. In Ierland is er een -overigens geheel door de auteur verzonnen- traditie van slachters die door het land trekken en ritueel een rund slachten voor de boer. Het boek begint met een foto waarop een van de slachters op gruwelijke manier is opgehangen aan een vleeshaak en in de loop van het verhaal lezen we wie en waarom dit is gebeurd. De droevige personages en de vele onverwachte verwikkelingen maken het een leeservaring die de moeite waard is.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het Goede Heertje" van Edwin Schoon Arjan Dijksma

Wat een vermakelijk verhaal. Je werkt bij de administratie van een groot bedrijf en maandelijks schrijf en schuif je met een slinkse boekhoud-truc wat geld opzij voor jezelf. Je bent ermee begonnen toen je een bedrag moest ophoesten, waar vooral je vrouw niets van af mocht weten. Zodra je merkt hoe gemakkelijk dit gaat, schroef je de bedragen omhoog. Je maakt vrienden door de rondjes in de kroeg. Je vrouw krijgt altijd geld van je als ze er om vraagt. Je bent alom geliefd, zelfs in het bedrijf waar je steelt wordt je volledig vertrouwd en ben je een van de meest betrouwbare werknemers. En je lezers die dit boek in handen hebben hangen aan je lippen. Maar toch voelen ze dat het ergens fout kan gaan… Feelgood met een glimlach.

 

 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "A Haunting in Venice" van Agatha Christie

Van de best verkopende auteur allertijden moet je natuurlijk wel iets gelezen hebben. Dit verfilmde boek is een heerlijk Christie pur sang. Een halloweenfeestje wordt voorbereid en we leren alle hoofdpersonen van de school kennen (leerlingen, docenten etc). Joyce is maar kort hoofdpersoon, want nadat ze opgeschept heeft over een moord die ze heeft zien plegen, wordt ze vermoord. Geweldig hoe alle scenario’s worden langsgelopen en Poirot uiteindelijk de schuldige weet te vinden. Zoals alleen Christie dat kan, is het net even anders dan je verwacht had. Heerlijke feelgood crimi.

 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hester boekverkoper bij ons in Groningen over "Frankenstein" van Mary Shelley Maria Postema

Wat een fantastisch boek is dit toch!
Toen ik Frankenstein jaren geleden moest lezen voor mijn studie had ik daar absoluut geen zin in. Met de beelden van Hollywood bewerkingen in mijn gedachten leek het me maar een eng boek. Een bizar boek is het zeker, maar wat een oprecht verrassend en prachtig verhaal! Opnieuw werd ik volledig gegrepen door de geschiedenis van wetenschapper Victor Frankenstein die, gedreven door zijn ambities, een wezen creëert waarover hij al snel de controle verliest. Auteur Mary Shelley neemt je vervolgens mee in de belevenissen van dit naamloze ‘monster’, die op zijn beurt vooral wordt gedreven door zijn verlangen naar verbinding. De prachtige zinnen, natuurbeschrijvingen en weergave van emoties maken dat dit nog steeds een van mijn favoriete boeken is. Heb ervan genoten om het opnieuw te lezen, een absolute aanrader!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Voor ieder wat waars" van Rob Wijnberg

De Correspondent geeft steevast relevante non-fictie uit. Ook deze nieuwe, van journalist Rob Wijnberg is zeer informatief. De bottomline is saamhorigheid, samen de waarheid maken en vooral delen (laatste zin van het boek) . Er is nooit 1 waarheid en de media laat ons een andere waarheid zien dan de werkelijkheid. De toon is zeer positief geladen en zou de ondertitel De meeste mensen deugen 2.0 kunnen meekrijgen. (Hij haalt Bregman ook aan). Al met al een een zeer waardige reflexie op onze ingewikkelde maatschappij in een wereld die er -weliswaar slecht- maar nog niet verloren voorstaat.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Derde kerstdag" van Claudia de Breij

Zo’n prachtig cadeau-boekje op rijm is dit. Het gaat niet specifiek om kerst maar vooral de dagen erna. Of zoals Marte, het meisje dat het verhaal helemaal vertelt, zegt:

“Dat geldt trouwens voor elke dag

en elke nacht voortaan

Als je denkt dat je me nodig hebt,

dan kom ik eraan.

Een lief rijm-verhaal over gescheiden ouders, verplichte kerst en uitzien naar niets hoeven. 

 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

Wat een geweldig boek! Beroemd hersenchirurg Jaap zit met zijn vrouw in het vliegtuig naar Israël. Hun dochter is zoek en de zin van hun huwelijk ook. Jaap weigert jaar na jaar dat zijn dochter Lea is omgekomen en laat archeologen elke grot in Israël onderzoeken op sporen naar zijn dochter (en vriend). Dat kost hem miljoenen. Die heeft hij echter genoeg, mede doordat hij een schier onmogelijk operatie heeft gedaan bij een dochter van een sjeik. Maar hij komt niet veel verder. Hij geeft niet hoog op van de mensheid en van zijn gids/helper Avi hoort hij dat ook terug: ‘Mensen zijn maar immorele naakte apen”. En dat is Leon de Winter ten voeten uit. En hij gaat verder: honden zijn veel slimmer. En Jaap krijgt contact met Ibrahim die hem heel dicht bij zijn dochter gaat brengen. Deze hond communiceert met hem. Natuurlijk weet hij (en wij) dat dit niet kan maar toch gebeurt het. Je leest het toch? 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Rijke mensen zijn anders" van Annejet van der Zijl

In 2018 schreef van der Zijl de thriller De Val Van Annika. Rijke mensen zijn anders is het 2e boek in een trilogie, maar kan gemakkelijk los gelezen worden (heb ik ook gedaan). Ik kende van der Zijl niet als thrillerschrijver nog maar het beviel me goed! In haar eerste boek is de Duitse politica Annika afgezet om een schandaal. In dit boek probeert ze zich te rehabiliteren (lees: wraak te nemen). In het ziekenhuis ontmoet ze een agent die haar gaat helpen. Hoewel de twee verliefd worden op elkaar, zit er nog wel wat tussen… Het zit lekker in elkaar met jaloezie en spanning als door onbeantwoorde appjes blijkt dat Martin opgesloten is (door een ander wraakzuchtige vrouw). Zieligheidsroem is misschien wel het samenvattende woord voor hetgeen Annika aan het doen is. Het is de vraag of ze dat bereikt.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De lijst" van Marelle Boersma

Dit boek is zoveel meer dan een thriller.  Als de verhaallijnen van Charlotte, Max en Erin elkaar gaan raken ontsluit zich een aangrijpend en even afschuwelijk drama uit het verleden. Misbruik en adoptie van vondelingen door en in de Rooms Katholieke kerk zijn natuurlijk onderwerpen die al vaker vaker beschreven werden in de media maar als het vanuit persoonlijke verhalen verteld wordt gaat het zo intens leven. Daarnaast is dit boek goed geschreven en wordt de spanning geweldig goed opgebouwd. Gebaseerd op ware gebeurtenissen, helaas.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Dageraad" van Romain Rolland

Romain Rolland is een auteur die bijna niemand kent. Dat is begrijpelijk want lang geleden (tussen 1904 en 1912) schreef hij een tiendelige cyclus van boeken waarvoor hij de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Zo’n 100 jaar later worden de boeken vertaald en wel in drie dikke pillen uitgegeven. Het is wonderlijk hoe tijdloos deze prachtige vertelling is. We leren in het eerste deel Jean-Christophe kennen die als baby van een dronken vader en een moeder die vindt dat hij lelijk is, opgroeit in eenzaamheid en pestgedrag op school. En dan ontvouwt zich een verhaal waarin een talent als (zeer eigenzinnige) componist naar boven komt. Het draait allemaal om relaties: haat-liefde verhoudingen, vriendschap, frustraties om niet beantwoorde liefde. Het is uniek hoe Rolland de psyche van zijn personages blootlegt. Diep ademhalen en duiken in de wondere wereld van Jean-Christophe. En als je na 622 bladzijdes verder wilt: deel 2 is ook net uitgekomen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Alles brandt" van Juan Gómez-Jurado

Met de trilogie over de eigenwijze en eigenzinnige inspecteur Antonia Scott maakte Gomez-urado zich een zeer geliefd en kundig thrillerschrijver voor Nederland. Alles Brandt is een zelfstandig boek en heeft alle Gomez-Jurado in zich: spanning, heerlijke personages en de strijd tussen goed en kwaad. Wat echter daarnaast komt bovendrijven is de humor. In deze stand-alone thriller moet je regelmatig hardop lachen. Het thema is (vaak letterlijk) bloedserieus, want het feit dat Aura op een slinkse manier ontslagen is bij haar bank en ze samen met haar 2 vrouwelijke handlangers gaat wraak nemen is natuurlijk een serieuze aangelegenheid maar de manier waarop ze alle tegenslagen relativeren tot niemendalletjes is lachwekkend. En ook de stijl van schrijven is beschouwend vrolijk als er de meest gruwelijke dingen worden beschreven. Dat maakt het boek tamelijk uniek en in elk geval zeer lezenswaardig.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne Kooistra - boekverkoper bij ons in Groningen over "Janie Q" van Emma Brodie

Deze debuutroman vertelt het meeslepende verhaal van de getalenteerde en eigenzinnige Jane Quinn, die samen met haar band ontdekt wordt op een zomers muziekfestival in 1969. Jane begint een stormachtige romance met de wereldberoemde Jesse Reid, en hoewel deze relatie een grote rol speelt in het boek, ligt de focus toch echt op Jane zelf: haar familie, haar liefde voor de muziek en haar worsteling om haarzelf niet te verliezen in de misogyne muziekwereld van de vroege jaren ’70. De onderlinge relaties tussen Jane en haar familie en vrienden vond ik zeer sterk neergezet, en de levendige setting van het eiland waar Jane opgroeit gaf het boek nog net wat extra kleur. Een aanrader voor iedere muziekliefhebber!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De vrouwen van de suikerrietplantage" van Ildefonso Falcones

De Spaanse meester van de historische romans heeft wederom een prachtig boek geschreven. Hoewel het meeslepende, indringende en emotionele niveau van zijn meesterwerken (Kathedraal van de zee en Koningin op blote voeten) niet gehaald wordt, is dit boek vooral om de actualiteit van groot belang. Hij behandelt namelijk de slavernij. Als geen ander kruipt hij (en daarmee wij) in de hoofden van slaven en ervaren we de erbarmelijke en uitzichtloze situatie van hun bestaan. Kaweka bijvoorbeeld, is een van de hoofdpersonen die haar leven inzet om slaven te bevrijden en gaat daarbij tot het uiterste. De 2e verhaallijn speelt in het nu: een bankmagnaat wordt aangeklaagd door Lia, een verre afstammeling van Kaweka. Er ontvouwt zich een spannend verhaal waarin duidelijk wordt dat het empirium van geld gebouwd is op onderdrukking en doden van medemensen, de slaven. Mede door de bloedlijn van Kaweka naar de moeder van Lita (Concepcion) komen de beide verhaallijnen uiteindelijk samen en hoewel de bank het schandaal wil afkopen, wordt haarfijn duidelijk dat trauma’s, familiedrama’s en uitbuiting van slaven niet met excuses en geld weg te poetsen zijn. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het boek van vuur" van Christy Lefteri

Het debuut (De bijenhouder van Aleppo) van deze auteur werd terecht door vrienden van het feelgood-avonturen-historische romantype, omarmd als meesterwerk. Haar tweede boek Zangvogels vond ik niet om door te komen maar dit nieuwe boek is weer ronduit overweldigend mooi. We verplaatsen ons naar Griekenland waar een grote bosbrand een heel dorp heeft verwoest. Irini beschrijft in haar dagboek (Het boek van Vuur) hoe de brand de mensen opjaagt, de bergen of de zee in.  In het nu, proberen mensen overeind te krabbelen en een nieuw leven op te bouwen. Ook de brandstichter komt in beeld: heeft hij zelfmoord gepleegd of is hij vermoord? De verhaallijn van de schilder Tasso wiens handen zijn verbrand, en die nu de hele dag afwezig voor zich uitstaart gaat door merg en been. En dit is nog maar een kleine greep van grootse gebeurtenissen in een klein dorp. Een droevig maar hoopvol verhaal.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het meisje met de halve ster" van Judith Visser

‘k Wist natuurlijk al van haar sterk autobiografische romans (Zondagskind en zondagsleven) dat ze erg goed kan schrijven. Nu een genre dat ze nog niet eerder heeft gedaan. In een verantwoording achterin het boek lees je haar motivatie om het zoveelste boek over WO II te schrijven. Is alles nog niet gezegd? Ik denk het wel, maar Visser maakt er een prachtig verhaal van. Gesitueerd in Rotterdam, maak je het begin van de oorlog mee vanuit de vertelster Debra. Je zit in haar hoofd als haar gezin de geruchten hoort over het uitmoorden van andere Joden. Het gezin valt uit elkaar en Debra wil niet onderduiken, maar kiest ervoor om te gaan overleven in de buitenlucht. Haar vader, een bioloog, heeft haar geleerd wat ze kan eten uit de natuur. De prachtige verhaallijnen van haar ontmoeting met een Amerikaanse piloot, een wolf die haar metgezel wordt en de lyrische uiteenzetting van de onbegrijpelijkheid van deze oorlog, kruipen onder je huid.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Een heel nieuw leven" van Gerrit Brand

Wat een kostelijk boek! Gesitueerd in Groningen rondom de Oude Markt, leeft de horlogemaker Tadema met zijn vrouw Adele. Zijn werk in de juwelierszaak en het uitgebluste huwelijk kabbelen rustig het boek binnen. Dan komt Theo de Baron  in de winkel en bestelt het duurste horloge dat Tadema ooit verkocht heeft. De baron wil echter nog veel liever zijn vrouw. Het wordt een grote vermakelijke klucht als het horloge niet betaald wordt, het kleinood vergokt wordt en de op Theo verliefde Adele aan de kant wordt gezet. Maar door zijn humoristische, pakkende en schrijfstijl vervalt het nergens in een flauwe feelgood episode. Zeker niet als Tadema en Adele wraak gaan nemen. Alleen is het de vraag: op wie? Heerlijk boek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Iedereen slaapt in de vallei" van Ginevra Lamberti

Constanza is de spil van dit boek. Het verhaalt van een aantal generaties vrouwen. Ze ogen allen droefgeestig, gefrustreerd en jammerlijk mislukt. In die zin dekt de cover de lading exact. Het gele huis in de Italiaanse vallei zou een toevluchtsoord kunnen zijn. Maar drugs en mensen die het leven ingewikkeld maken zorgen ervoor dat er geen sprakje hoop is.Of toch wel… en klopt de laatste zin “Met mij is alles goed, Ik ga naar zee” toch nog. Hoe het ook zij, poëzie in romanvorm, waar je misschien niet vrolijk van wordt, maar ja, dat is het leven ook niet. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Anne Kooistra - boekverkoper bij ons in Groningen over "De komeet" van Vamba Sherif Martijn Lindeboom

Voor ‘De komeet’ schreven zo’n vijftien Nederlandse auteurs van kleur een kort verhaal binnen het speculatieve genre, geïnspireerd door het beroemde sciencefiction verhaal ‘De komeet’ van W.E.B. du Bois uit 1920. Het resultaat is een heerlijke verzameling aan originele verhalen die de rijkheid van het genre mooi weergeven. Alles is mogelijk in speculatieve fictie, dus waarom niet schrijven over een diverse, inclusieve wereld? Van utopie tot dystopie, van Groningen tot Afrika tot een planeet hier ver vandaan – alles komt langs. Ook leuk: de samenstellers geven in hun nawoord een mooie lijst aan tips voor wie zich verder wil verdiepen in het genre. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Hallo witte scholen" van Anousha Nzume

Als vervolg op Hallo witte mensen, komt Anousha nu met “Hallo witte scholen”. Zij is een zeer enthousiaste voorvechter voor gelijkheid op alle fronten: kansen op school, religieuze achtergrond. Met veel praktijkvoorbeelden (deels uit haar eigen jeugd) en onderzoeksresultaten  uit binnen- en buitenland stelt ze dingen aan de kaak die je in eerste instantie niet opvat als verkeerd. Zoals bijvoorbeeld de witte leerkracht die gaat werken op zwarte scholen en “zijn best doet”. Zij prikt er doorheen en psychologiseert de schijngelijkheid.  Ook de zwarte piet discussie komt voorbij en of je het nu met haar eens bent of niet: mensen als Nzume zijn belangrijk om de maatschappelijke discussie op gang te houden.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

Het is wonderbaar waarom Joel Dickers boeken steevast als romans worden aangeduid, want het zijn thrillers van de bovenste plank. De Waarheid over de zaak Harry Quebert was al een geweldig boek maar dit boek (min of meer een vervolg, maar goed als stand-alone te lezen), is nog weergalozer. Marcus Goldman en Inspecteur Gahalowood zijn een schitterend duo, dat elkaar ‘schrijver’ en ‘sergeant’ noemt. Walter, het schijn-vriendje van Alaska is verdacht. Eric, zijn vriend, zit al 11 jaar vast omdat hij bekend heeft dat hij het heeft gedaan, maar is dat ook zo? En heeft zijn advocate, Patricia, wel het beste met hem voor? En Heleen, die net voor haar dood, meer bleek te weten over de zaak, mogen we niet uitvlakken. Geen seconde verveelt dit boek, op geen enkele van de 568 bladzijdes. Als je nog nooit een thriller hebt gelezen, laat dit je eerste zijn. Topboek.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

Gripsholm is een wonderlijke roman uit 1931. Nu weer opnieuw uitgegeven. Een bevriend Duits stel, niet getrouwd maar hechte vrienden, gaan op vakantie naar een kasteel (Gripsholm) in Zweden. Het is soms idyllisch, soms beschouwend (“De wereld heeft een Westers uniform aangedaan met Amerikaanse versierselen”) en door het plat Duits (vertaald in verzonnen Nederlands dialect) humoristisch. Er gebeurt niet zoveel. Een kennis van hen komt op bezoek en ze zwemmen en genieten gedrieën van het leven. Dan komen ze in aanraking met een verwaarloosd en getraumatiseerd meisje uit het internaat. Ze gaan ze de strijd aan met dame Adriani die meisjes daar terroriseert. Met alle macht willen ze dat het recht zegeviert.  

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De cirkel" van Dave Eggers

In 2013 kwam zijn boek uit. Maar met alle ontwikkelingen op AI gebied, privacy en fake news is dit boek nog steeds actueel en wordt ook steeds actueler. Het is naast deze materie, dat vaak als een thriller wordt neergezet, ook een schitterend verhaal door de personages. De hoofdpersoon Mae bijvoorbeeld. Zij komt onderaan de ladder binnen bij het grootste internetbedrijf ter wereld. Het is keihard werken en ze leert elke dag bij. Het bedrijf is constant in ontwikkeling en vooral aan het groeien, wereldwijd. Het is een grote slokop: alles kun je via de cirkel regelen: je bankzaken, je gesprekken, je verzekeren: je hele leven onder een dak, onder een account. Het klinkt allemaal heel logisch en miljoenen mensen gaan transparant, zodat iedereen alles over hen weet en ziet. Geen geheimen. Een ideale wereld! Of: een ideale wereld?

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Ik ken een berg die op me wacht" van Sholeh Rezazadeh

Het tweede boek van Rezazadeh is even poëtisch geschreven als haar debuut (De hemel is altijd paars) en zeker zo mooi. De verteller van het verhaal is een rivier, Aras. Als ze zich voorstelt zegt ze: “Ik heb ze getemd met mijn lange vingers zonder dat ze het wisten. Ze kunnen niet zonder mij.” Ze beschrijft de mensen die bij haar komen, helpt ze door te brullen, hen te verfrissen en naar hun verhalen te luisteren. De nomaden die bij haar komen leren we via haar mooie woorden kennen. Het zijn eenvoudige mensen die weliswaar geconfronteerd worden met veranderingen (migratie van de jeugd, de aantasting van de natuur), maar die het leven nemen zoals het is. In schril contrast met Alma die leeft in Amsterdam, aan een andere rivier (Amstel). Haar moeder is dementerend en kan maar moeizaam praten. Zingen kan ze wel. Liedjes over vroeger, liedjes over De Rivier Aras. Dat brengt Alma ertoe om naar Iran te gaan en haar oermens te ontdekken. Prachtig!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Sisters in Arms" van Valerie Fijen

Een vrouwelijke arts bij de Koninklijke Marine. Achter zo’n zin gaat een wereld aan frustratie, uitdaging, doorzettingsvermogen en motivatie schuil. Valerie Fijnen is ervaringsdeskundige (Inderdaad legerarts)  en dat is te merken aan deze autobiografische roman. Ze kan natuurlijk niet het achterste van haar tong laten zien omdat geheimhouding van zowel arts als werknemer in het leger, in het geding is, maar het is een mooi, persoonlijk verhaal over Elize en haar zoektocht naar geluk. Als ze weken lang op uitzending is, staat onder meer haar relatie op het spel. Integer boek over een vrouw in een mannenwereld.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Nachtzijde van de rivier" van Jeanette Winterson

De ondertitel (“Spookverhalen”) is mijns inziens verkeerd gekozen. Zoiets als “Verhalen met onverklaarbare (geest)verschijningen” zou beter zijn. Of je er in gelooft of niet: er zijn dingen, gebeurtenissen, verschijnselen, die we niet met ons menselijk verstand kunnen verklaren en daar gaan de verhalen over in dit boek. Hilarisch, soms angstaanjagend en altijd wonderbaarlijk. Het zet je aan tot nadenken en het is prettig om te lezen. En -zoals op de achterflap staat: het is fictie, maar sommige misschien ook niet..

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De gestolen erfgenaam" van Holly Black

Holly Black heeft inmiddels een aantal series geschreven, maar de meeste boeken kunnen volledig als standalone worden gelezen, zoals ook deze. Wat een veelschrijvende auteur, wat een schitterende fantasie. Suren leeft bij de mensenkinderen maar wordt daar weggehaald door prins Eik. Hij heeft haar nodig om de strijd aan te gaan met Vrouwe Nore. Ze gaat met hem mee, haar koninginnenaam REN gebruikend. Het wordt een slopende tocht langs trollen, gnomen en magie. En natuurlijk romantiek, die niet altijd verschoond is van dubbele boodschappen. En naast verraad en gruwelijkheid (je tong zou maar afgesneden worden) is het loeispannend als ze uiteindelijk  in de vesting komen. Echt aan Happy Ends doet Black niet en dat is maar goed ook, kan ze weer een deel er aan vastplakken. Heerlijk!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Huiswerk" van Marja Pruis

Hoewel thema’s als verliefdheid, duurzaamheid en passant aan de orde komen is het boek vooral een verhaal over vertrouwen. Het verhaal is even simpel als gecompliceerd: Rose is een werkster bij Clara. Ze vertrouwen elkaar volkomen en Rose krijgt cash, zwart, uitbetaald. Rose doet het verzoek om het geld dat ze verdient, op te sparen. Clara vindt alles goed, vertrouwt Rose volledig en betaalt haar zelfs uit als Rose appt dat ze niet kan. Dan wordt de enveloppe gestolen. Zonder sporen van inbraak. Vanzelfsprekend verdenkt ze Rose niet. Maar wie heeft het dan gedaan? Prachtig hoe de dilemma’s geschetst worden, steeds beginnend met “Wat je moet weten over je werkster..” 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Hotel 21" van Senta Rich

De cover verraadt een luchtig humoristisch niemendalletje, maar dat is niet waar.  Het is een heerlijk gelaagd verhaal. Inderdaad humoristisch omdat de hoofdpersoon Noelle als schoonmaakster in hotels werkt en niemendalletjes steelt. Scheermesjes, haarborstels, nagelvijltjes, allemaal dingen met weinig waarde. Als ze verdacht wordt of als ze het heeft gezien in het hotel, gaat ze naar de volgende. Zo komt aan in haar 21e hotel. En dan vertelt ze haar verhaal: haar afschuwelijke moeder, haar jeugd, haar trauma’s, haar onvolwassenheid in alles, etc komen allemaal flashbacks naar voren. En tegelijkertijd in het nu, krijgt ze voor het eerst -tegen haar zin- vriendinnen en dat maakt de situatie ingewikkelder. Zeker als ze ook nog verliefd wordt. Psychologische feelgood, lees je in een avond uit.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Niki" van Christos Chomenidis

Het eerste boek van de Griekse schrijver Chomenidis dat in het Nederlands vertaald is. En hopelijk niet zijn laatste want het is een prachtboek. Andonis is een communistische partijleider maar de communistische partij anno jaren 30 van de vorige eeuw was een “slangenkuil van ketters” (blz. 58) en hij wordt afgezet, achterna gezeten en zelfs vastgezet. Hij is inmiddels getrouwd met Anna en ze hebben een dochter: Niki. Deze Niki vertelt het verhaal van haar -op z’n zachtst gezegd-  moeilijke jeugd. Ze schrijft het boek als ze dood is en kan zo op een goede manier haar hele hachelijke leven overzien. Haar ouders zijn dogmatisch en in alles (de liefde, politiek, materialisme) zeer zwart-wit. Het is een ontroerend en soms verbijsterend verhaal over een stuk Griekse geschiedenis tegen de achtergrond van ideologieën die doorslaan. 

Bekijk meer tipsBekijk boek