Boekentips van Boekhandel Riemer

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De hemel is van blik" van Keisha Bush

Op het boek staan Ibrahimah en Etienne, twee neefjes die in de leer zijn bij maraboet (wijsgeer) Ahmed. “In de leer” wil in dit verhaal niets anders zeggen dan: bedelen voor Ahmed. Ze leven op straat en ze moeten per dag een bedrag geven aan hun “leraar”. Lukt ze dat niet dan worden ze mishandeld. Ze krijgen niet te eten, slapen op een stuk karton en moeten elke dag vrezen voor hun leven. Het wordt heel beeldend verteld en je ziet de jongens met een leeg tomatenblikje lopen, elke dag geconfronteerd met diefstal, mishandeling, wantrouwen, maar ook liefde en hoop. Een verdrietig debuut omdat in het huidige Dakar nog duizenden straatkinderen op deze manier leven, maar heel bewonderingswaardig hoe ze dit in verhaalvorm heeft gegoten.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Land van echo's" van Mark H. Stokmans

Liefhebbers van Ildefonso Falcones opgelet: dit is een boek voor jullie. Ik was gaan lezen en verkeerde gedurende de helft van het boek in de veronderstelling dat het een Spaanse schrijver was. Het is echter een verpletterende mooi Nederlands debuut. Alle ingrediënten van een mediterrane, broeierige historische roman zitten er in: politiek gekonkel (is echt van alle tijden!), liefde en haat en spanning. Je verbaast je wat mensen elkaar kunnen aandoen in tijden van onrust (binnen in hen en in hun omgeving) in het Spaanse land van bijna een eeuw geleden. Ga mee met Don German, Beatrijs, Vincente en Levi en stap met hen in dit avontuur. Vergeet je je leven niet meer.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Vlucht" van Kees van der Sluis

Kees van der Sluis is 6 jaar als de oorlog uitbreekt. Samen met zijn vader en moeder vluchten ze vanuit Maastricht naar België en Frankrijk en na deze 5-jarige omzwerving komen ze terug in Nederland. De schrijver is daarna in oorlog met de oorlog. Toen hij 75 werd, is hij gaan tekenen om er toch iets mee te gaan doen. 800 tekeningen die de vijf jaar oorlog schetsen. Ook is hij er over gaan schrijven. Het resultaat is een mooi, emotioneel, chronologisch verteld verhaal waarin je goed de emoties van opgroeiende jongen herkent en tegelijk de beschouwende blik van een oude jongen: knap gedaan! De intense tekeningen, op elke bladzijde, verhelderen zijn belevenissen. Door de eenvoudige taal, zeer geschikt voor tienerlezers die voor school moeten lezen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van over "Geboortelot" van Anita Larkens

Prachtig boek! De schrijfster wil met dit verhaal de Groningse arbeiders uit de 19e eeuw een beetje zichtbaarder maken, een stem geven. Dat is haar goed gelukt! Leef mee met Bouwina en Jannetje, hun gedachten en gevoelens, en zie ze als de mooie vrouwen die ze waren, geen ‘goedkope arbeidskrachten’. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Perzik bloesem lente" van Melissa Fu

Mooi debuut! De vader van Renshu komt om bij gevechten. Zijn moeder is ontroostbaar en samen moeten ze vluchten voor de Japanners. Na ontberingen en een aantal tijdelijke verblijven komen ze terecht in Taiwan. Meilin zet alles op alles om haar zoon naar school te laten gaan. Uiteindelijk studeert hij zelfs en krijgt de kans om naar Amerika te gaan. Hij verandert zijn naam en probeert zijn Chinese bloedlijn af te snijden. Hij trouwt en krijgt een dochter. Deze Lily wil wel meer weten over haar afkomst. Dat gaat dus moeilijk lukken met zo’n vader. Met hier en daar wat voorspelbaarheid in het verhaal, wel een geslaagd uitgesponnen relatieconflict.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Zwarte Wolvin" van Juan Gómez-Jurado

Het tweede boek uit de trilogie met Antonia Scott in de hoofdrol is gemakkelijk los te lezen van deel 1. Moest je bij het eerste weergaloos goede deel 1 al stalen zenuwen hebben op het einde: in dit deel wordt het nog erger. Scott lokt Russische maffiosi uit de tent met desastreuze martelgevolgen van dien. Het is een ingenieus verzonnen web van politie, informanten, wraak en afrekeningen in het duistere circuit van de Spaanse en Russische Maffia. Jon en Antonia bewegen hierin (met gevaar voor eigen leven) als een geolied team al kunnen ze elkaar af en toe wel wat aan doen omdat ze op vele gebieden tegenpolen zijn. De serie gaat begrijpelijkerwijs verfilmd worden (Amazone Prime), maar ik houd het maar op de boeken; is al gruwelijk genoeg. Maar zo spannend en plastisch beschreven, fantastisch!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De draaischijf" van Tom Lanoye

Geen vrolijk boek. Maar ja, een oorlog laat je dan ook niet zo maar langs je heen glijden. We leren Alex en Lea kennen. Twee artistieke mensen die in de wereld van toneel en theater actief zijn. Hij is directeur-generaal van diverse gezelschappen, zij is een top-actrice, behorend tot de crème de la crème in Belgie en Nederland. De oorlog begint. Hij mag zijn theaters openhouden, hij mag zijn kunst blijven maken. Weliswaar met gekromde tenen als “grootheden” Goebbels en Goring zijn voorstellingen komen bezoeken en zichzelf (compleet met lange speeches) in de schijnwerpers zetten, maar het is beter dan niets (toch?). Je leert alle personen om hen hen (uitgebreid!) kennen maar je voelt dat dit fout gaat lopen. Is Alex nou goed of fout? Lea is Joods, de broer van Alex (Rik) wordt aanhanger van de Nazi’s. Een verdrietig wespennest dat regelrecht de afgrond in dondert.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Vietnamees in Parijs" van Viet Thanh Nguyen

Het is wel even wennen: dit boek kenmerkt zich door poetische breedsprakigheid, nadat eerst de woorden in een humorbad zijn gedompeld. Dat, terwijl de folteringen en afrekeningen in het drugscircuit van Parijs nou niet bepaald poëtische zinnen vereisen. Als je door dit contrast kunt heen prikken en er aan gewend bent, is dit smullen! De niet nader met naam genoemde hoofdpersoon hoort niet in deze branche thuis. Daar waar zijn kompanen mensen vermoorden en of zelf vermoord worden blijkt hij keer op keer te weigeren om iemand om te leggen. Daardoor -en door zijn naïeve en relativerende manier van omgaan met de meest gruwelijke dingen die hij meemaakt- krijg je een zwak voor hem. Het lijkt allemaal af te stevenen op een happy end (want hij blijkt een dochtertje van 3 jaar te hebben en vindt zijn lieve Lana terug). Maar helaas… Topboek met een absoluut onnavolgbare unieke stijl.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Ontluikend christendom" van Daniël de Waele

Daniel de Waele schreef al meer interessante boeken (o.o. over de bergrede), maar dit is een indrukwekkende kroon op zijn werk. Hij schetst de wereld in de eerste eeuwen na Christus. Nog nooit heb ik zo’n helder beeld gekregen van alle stromingen en denkbeelden die er naast elkaar bestonden en hoe ze elkaar beïnvloedden. Ook zie je hoe bijbelschrijvers als Paulus en Petrus met beide benen in de Grieks-Romeinse wereld stonden en er door beïnvloed werden in hun schrijven. Je verbaast je over de enorme hoeveelheid stromingen, denkbeelden etc aanwezig waren in de oertijd van de christelijke traditie. Zeer leerzaam en vooral bewonderingswaardig dat de schrijver nergens een vooringenomen mening vorm. Hij tekent dingen op zoals ze waren. Daarom is het een heerlijk informatief boek voor iedereen die interesse heeft in de maatschappij van de eerste eeuwen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Phoenix" van Bert Wagendorp

Bert Wagendorp overstijgt met verve zijn journalistieke sportimago door met dit boek uit te komen. Een meesterlijke historische roman opgehangen aan een integere hoofdpersoon Abel Sikking. Hij reist met zijn ouders naar Amerika. De boottocht is al veelkleuring (een koe mee aan boord omdat zodat de kapitein dan elke ochtend verse melk bij z’n ontbijt heeft) maar zeker niet rooskleurig… Het achtjarige Achterhoeks jochie moet eenzaam een eigen bestaan opbouwen in Amerika. Hij werkt zich op tot gerenommeerd journalist die misstanden optekent: melk die aangelengd wordt met gips, rotte eieren en koeienhersenen zodat duizenden baby’s per jaar sterven. Of hij tekent het ramptoerisme op bij de burgeroorlog, als mensen gaan picknicken met champagne en sigaren om de veldslag tussen noordelijke en zuidelijke staten mee te maken. Zeer enerverend eerste deel van een drieluik over Abel Sikking.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Violeta" van Isabel Allende

Hoewel Violeta wat mij betreft niet in haar lijst van all-time favourite klassiekers komt te staat, heeft Isabel Allende met Violeta weer een heerlijk verhaal neergezet dat zich afspeelt in Argentinië. Je maakt de 100 jaar dat Violeta op deze aarde rondloopt, mee. Allende laat je kennis maken met haar minnaars, haar eigenzinnigheid, moeiten en vreugdes. Ze vertelt haar levensverhaal aan Camillo, haar kleinzoon. Zoals we van haar gewend zijn mengt ze historie met verzonnen personages. De gebeurtenissen tuimelen over elkaar heen in snel tempo en als je denkt adem te halen brengt ze weer een nieuw persoon ten tonele. Dat is haar kracht (je wordt dan het verhaal ingetrokken) maar ook haar valkuil (als het wat ongeloofwaardig dreigt te worden). Door dat laatste behoort dit boek niet tot haar besten. De schrijfster wordt dit jaar 80 en diverse van haar bestsellers (Paula, Huis met de Geesten, Eva Luna) zijn opnieuw uitgebracht. Keuze genoeg en geniet!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van over "Winter" van Laura Galloway

Boeken als “Het Zoutpad” en “Ik ben een eiland” spreken erg tot de verbeelding: alles -al dan niet gewild- verliezen en dan je leven zien op te bouwen. Dit boek zit helemaal in die hoek.
Laura Galloway heeft het redelijk voor elkaar als journalist, al gaat haar scheiding niet in haar koude kleren zitten. Ze ontdekt dat ze DNA sporen heeft van Sami, een klein volk dat in de Noordelijkste deel van de wereld leeft. Ze leert een Sami kennen, Ailu, met wie ze een relatie krijgt en met wie ze gaat samenwonen in Noorwegen. Ze is van plan om een week of 6 te blijven maar het worden 6 jaren. Jaren waarin ze Ailu kwijtraakt en alleen een leven moet opbouwen. Het boek kent haar avontuur in Noorwegen met moeilijkheden met de taal, de cultuur, haar armoede en daarnaast reflecteert ze op haar leven. Vooral dit gedeelte is heel mooi en leerzaam. Ze heeft een verschrikkelijke jeugd gehad, ze is enorm afwachtend en voelt zich overal te veel. In de tijd in Noorwegen hervindt ze zichzelf en begrijpt ze ook waarom duizenden kilometers moest reizen. Om te ontdekken dat ze erkenning nodig heeft en er mag zijn. Dat klinkt nogal als een open deur maar als je bijvoorbeeld gaat lezen over haar verschrikkelijke (stief)moeder gaat het allemaal voor je leven. Het is waar gebeurd en het leest als een roman zonder vals sentiment of opsmuk. Tip dus.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Mitsukoshi Troostbaby Company" van Auke Hulst

Deze roman is wat moeilijk te plaatsen en de achterflap en de aanbevelingen van de uitgever op het boek helpen ook niet sluitend. Het boek is in een woord samen te vatten: GEWELDIG! De schrijver wordt een schrijver in de toekomst: A.K. Anthony. Hij heeft een vriendin Mila met wie hij in verwachting raakt, het wordt een abortus en ze gaan uit elkaar. De schrijver heeft hier heel erg veel moeite mee. Later ontmoeten ze elkaar weer eens en heeft Mila haar dochtertje bij zich. Dat wordt te veel voor hem. Met zijn DNA en dat van de overleden foetus reist hij af naar Japan en krijgt dan thuis in Nederland zijn (robot)kind: Scottie. Hij is een supergelukkige vader, die ook een boek schrijft. Ook in dit boek verwerkt hij weer het verlies van zijn kind door Sam en Kaj in het leven te roepen die ook zwanger raken. Maar tussen hen gaat het heel anders dan “in het echt”. Het is geweldig hoe hij speelt met fantasy en werkelijkheid. Doordat hij de personages zo levensecht neerzet slik je alles (nou ja bijna alles, want hij gaat wel ver als hij zijn alter-ego vermoord!) en het is een heerlijk en ontzettend knap geschreven verhaal.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Op zoek naar Ramona" van Kader Abdolah

Wat een fantastische verteller is Abdolah toch! Deze keer kruip je in de huid van een beroemde Amsterdamse schilder Pieter Rademaker, die samen met een voormalig model Jannie, een dochter krijgt: Ramona. Vanaf dat ze 3 jaar is loopt Ramona weg en dat gaat het hele boek door. Ze laat zich in met drugsdealers en bekeert zich tot de Islam. Het is deels humoristisch omdat de schilder zo buiten de wereld staat waar hij ongevraagd in terecht komt, deels beklemmend omdat hij zijn dochter dreigt te verliezen. Zijn vriendschap met een illegale Ethiopische kunstenaar en zijn relatie met de Turkse Ayse (een vriendin van Ramona) maakt het een bonte culturele vertelling, waarin Abdolah ieder in zijn en haar waarde laat en nergens vulgair of denigrerend doet. En dat is waardevol (en helaas zeldzaam in de literatuur) en verdient deze tip dubbel en dwars.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Verloren meisjes" van Angela Marsons

Het derde boek van Angela Marsons is wederom knap en verrassend. De beste thrillers zijn eigenlijk geen thrillers. De personages, de verhaallijnen, de verrassende wendingen en het literaire niveau zorgen er dan voor dat het veel meer wordt dan een ‘wie heeft het gedaan” verhaal. En dat gebeurt hier! Wat leef je mee met Kim, de ruwe bolster die met haar hele hart twee meisjes van negen wil redden van hun ontvoerders. Op een punt in het verhaal dacht ik even: dat is wel heel toevallig en vergezocht (de tip van Helen), maar dat valt aan het einde van het boek weer helemaal op zijn plaats en klopt alles perfect. Schitterend, aanrader dus.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Verzamelde werken" van Lydia Sandgren

Lydia Sandberg? Zegt me niets. Verzamelde Werken? Nodigt niet uit. En je laat het boek in de winkel liggen. JAMMER! Want dit is het beste boek dat ik in 2021 heb gelezen. Vergeet dus de cover en de titel en lees dit meesterwerk.
Je gaat in dit 782 pagina’s lange avontuur houden van Cecilia, Martin, Gustav, Rakel en zoveel meer andere markante persoonlijkheden. In het nu lees je over Martin, die leeft voor zijn uitgeverij maar moeite heeft met leven, met name met relaties. 15 jaar geleden is zijn vrouw Cecilia verdwenen. Ze waren gelukkig getrouwd, 2 kleine kinderen en kort na haar promotie verdwijnt ze. Weg, helemaal weg. Martin blijft achter met vraagtekens. En vanzelfsprekend komen die ook bij zijn opgroeiende kinderen, want waarom verdwijnt je moeder plotseling uit je leven? De rode draad en hoofdbestanddeel van het hele boek dus: waarom ging Cecilia weg? Waar is ze nu? In de mooie flashbacks zie je hoe Martin en Cecilia elkaar leren kennen en hoe de drie-eenheid met Gustav, een geweldige excentrieke kunstenaar, werkt. De vele verhaallijnen (het opgroeien met 2 kinderen, de opkomst van Gustav als wereldberoemde schilder, de ontwikkelingen bij de uitgeverij etc etc) buitelen over elkaar heen maar zijn allen essentieel voor de grote vertelling. Het is een familiekroniek, thriller en verzameling van novelles ineen. Nergens raak je verveelt, het debuut van 2021 als grote aanwinst voor de literaatuur.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van over "De man die twee keer doodging" van Richard Osman

het 2e boek van de moordclub. Een stel hoogbejaarden lossen met veel humor de meest lugubere zaken op. Thriller met een grote korrel zout en knipoog.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Verloren meisjes" van Angela Marsons

Het derde boek van Angela Marsons is wederom knap en verrassend. De beste thrillers zijn eigenlijk geen thrillers. De personages, de verhaallijnen, de verrassende wendingen en het literaire niveau zorgen er dan voor dat het veel meer wordt dan een ‘wie heeft het gedaan” verhaal. En dat gebeurt hier! Wat leef je mee met Kim, de ruwe bolster die met haar hele hart twee meisjes van negen wil redden van hun ontvoerders. Op een punt in het verhaal dacht ik even: dat is wel heel toevallig en vergezocht (de tip van Helen), maar dat valt aan het einde van het boek weer helemaal op zijn plaats en klopt alles perfect. Schitterend, aanrader dus.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Herfst op Gotland" van Håkan Nesser

De 2 inspecteurs Barbarotti en Backman zijn inmiddels een samenwerkend EN samenlevend stel. Ze troeven elkaar af met droge humor in hun relatie en hun werk. Dat is al heerlijk. Maar het wonderlijk verhaal van de verdwenen buschauffeur is ook nog eens even hilarisch als spannend. Nesser op de top van zijn kunnen.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van over "Niemand zeggen" van M.J. Arlidge

Aldridge is in staat om een goed verhaal te schrijven dat je in een zucht uitleest. Het tempo waarin hij schrijft is enorm en altijd aansluitend bij de actualiteit: Corona heeft de wereld op zijn kop gezet en zorgt voor veel criminaliteit in dit verhaal.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van over "Billy Summers" van Stephen King

Stephen King heeft zeer uiteenlopende boeken geschreven. Deze keer is de rode draad een oorlogsverhaal waarin huurmoordenaar Billy Summers zijn eisen wel heel erg scherp stelt. In een keer uitlezen als het kan.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Koninkrijk" van Jo Nesbo

Nesbo heeft geen enkele aanbeveling meer nodig. Alles wat uit zijn spanningspen voortkomt schittert! Weer een topthriller van hem.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van over "De belofte" van Damon Galgut

Zuidafrikaanse auteur die van binnenuit de apartheid schetst aan de hand van persoonlijke dilemma’s. Prachtige literatuur.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De zonde waard" van Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt kennen we vooral van haar historische romans. Deze thriller is dan ook veel meer dan een spannend verhaal. Ze zet het gevaar van sektes op de kaart aan de hand van een integer neergezet ontsnappingsverhaal.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Camino" van Anya Niewierra

Een superspannend verhaal, waarin een weduwe de camino gaat lopen van haar man, die zelfmoord pleegd. Wat ze ontdekt, gaat je voorstellingsvermogen te boven. Over dilemma’s, keuzes en trauma’s, maar bovenal: prachtig verteld.

Bekijk meer tipsBekijk boek