Boekentips van Boekhandel Riemer

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Hotel Goldberg" van Ewa Maria Wagner

Net als in haar debuut “Het Tristan Akkoord” speelt de (klassieke) muziek weer een van de hoofdrollen in haar nieuwe boek. In haar verantwoording geeft Wagner een samenvatting van dit boek: “Tijdens het schrijfproces was de opa van Marie (de moordenaar) voor mij de ritmisch ostinate baslijn van de familie waarop de levensvariaties van Marie, Christa, Irene en de anderen eromheen, gecomponeerd zijn.” Haar opa was dus fout  (SS-er) in de oorlog. Als je dan een hotel en erg veel geld van hem erft in de wetenschap dat het bloedgeld is, wat doe je dan? De verleiding is erg groot om het geld in je noodlijdend restaurant te stoppen. Het zijn bekende dilemma’s in de oorlogsromans, de eeuwige strijd tussen kwaad en goed. Dat is op zich niets nieuws, maar wel mooi geschreven.

 

 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Er is leven na de groei" van Paul Schenderling

Wat een geweldig belangrijk boek. Het is eigenlijk niet alleen een boek van Paul Schenderling. Hij is lid van een schrijverscollectief. Met zo’n 14 andere schrijvers en onderzoekers proberen ze een zo’n groot mogelijk platform te creëren voor hun ideeën. En met een lidmaatschap van 11 politieke partijen onder hun gelederen, geloven ze erin dat ze een degelijke invloed gaan hebben op het politieke besluitvormingsproces over klimaat, maatschappij en economische groei. De 4e druk van het boek is inmiddels een feit en de bottomline van dit goed leesbare boek is: houd op met (praten over) economische groei. Dat geeft in de praktijk geen welvaart en zeker geen welzijn. Goed onderbouwd, nergens betweterig of drammerig. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten want er zal een lezingen worden georganiseerd in onze winkels. We ondersteunen zijn gedachtengoed van harte.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "The Philosophy of Modern Song" van Bob Dylan

“Muziek is van een bepaalde tijd, maar ook tijdloos. Muziek overstijgt de tijd door erin te leven.” zegt hij in de laatste alinea. Dylan ten voeten uit. Mysterieus, poëtisch en vaak onzinnig. In zijn derde boek dat hij schrijft, bespreekt hij tientallen songs van anderen die gedurende de afgelopen 100 jaar zijn uitgekomen.  Modern song? Dacht het niet. Maar hij filosofeert er op los. Hij maakt van niemendalletjes ware unieke popsongs door teksten te analyseren en vergelijking naar het echte leven te trekken. Het is zeer informatief en hij weet echt veel. Je moet lachen om de overdrijvingen en zijn meningen over liefde, geld, genezingsdiensten, drank. Daarmee is het ook vermakelijke kost voor niet muziekliefhebbers. Wel te lezen met een grote korrel zout. Al was het maar omdat hij een lange neus maakt naar zijn fans: ik analyseer de songs van iedereen, maar over mijn eigen songs zeg ik niets. Houd onze website in de gaten want er wordt natuurlijk weer een Bob Dylan lezing georganiseerd in onze winkels.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

Wat een geweldig knappe roman is dit. Het lukt de Italiaanse schrijver om de lezer deelgenoot te maken in de emotionele beslissingen die de personages moeten nemen en de onnavolgbare gevolgen ervan. Soms moet je lachen als de wetenschapper Novelli zijn frustraties botviert in een belachelijke vrouwonvriendelijke lezing op een congres of als Karol, de priester, verliefd wordt op een meisje. Maar soms is het schrijnend, als de verteller (PG) schetst waartoe de mens in staat is. Hij doet dit onder meer aan de hand van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. 100.000 doden in een paar seconden. Vanzelfsprekend stemt dit hem niet vrolijk en dreigt hij er onderdoor te gaan. Hij vlucht in zijn prive-leven maar zijn huwelijk met Lorenza biedt hem ook geen houvast. Met vallen en opstaan buiten de personages over elkaar heen en maken er een potje van. Hoofdschuddend en met verbazing sla je het boek dicht. Zeer intrigerende roman.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

De hemel vol sproeten van Alex Boogers is anno 2023 schrijnend actueel. Vrouwelijke aanranding, black lives matter, discriminatie, vooroordelen, het komt er allemaal in voor. Boogers verwoordt het in heftig van elkaar verschillende en botsende hoofdpersonen. Harvey is er een van: een boom van een kerel met een verstandelijke beperking. Door het stempel dat hij opgedrukt krijgt, komt hij amper verder in het leven. Zijn moeder en buurman (een amusante gebrekkig Nederlands sprekende Italiaan) blijven echter in hem geloven. Hij gaat ook een sleutelrol spelen in de verhaallijn van Amy: het zielige, onbegrepen buurmeisje van hem dat (net als hij) altijd gepest wordt op school. Het is een melodrama, heftig. Maar door de mooie verteltrant en het hoopvolle einde, sluit je het boek met een intens blij gevoel. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

Mustang Sally wordt slechts 1x genoemd in het boek maar in combinatie met De Hand begrijp je het meteen. Het verhaal lijkt simpel: ouders verliezen een kind en er komt een vervangkind (of troostbaby), waarmee het helemaal misgaat. Heel erg allemaal, maar tamelijk cliché. Maar het verhaal ontwikkelt zich zeker niet voorspelbaar. Kjeld, het vervangkind, wordt in de loop van het boek de hoofdpersoon en brengt op een verrassende en ontroerende manier zijn ouders weer samen. Enige minpunt is de verhaallijn van de buren: zij zijn Gereformeerd en hebben alleen de bijbel in huis. Los van het feit dat je minstens met Gereformeerde Gemeente te maken moet hebben en niet “gewoon” Gereformeerd, is dit verhaal niet nodig voor dit (verder) schitterend geschreven verhaal.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De hand van Mustang Sally" van Eva Posthuma de Boer

Mustang Sally wordt slechts 1x genoemd in het boek maar in combinatie met De Hand begrijp je het meteen. Het verhaal lijkt simpel: ouders verliezen een kind en er komt een vervangkind (of troostbaby), waarmee het helemaal misgaat. Heel erg allemaal, maar tamelijk cliché. Maar het verhaal ontwikkelt zich zeker niet voorspelbaar. Kjelt, het vervangkind, wordt in de loop van het boek de hoofdpersoon en brengt op een verrassende en ontroerende manier zijn ouders weer samen. Enige minpunt is de verhaal van de buren: zij zijn Gereformeerd en hebben alleen de bijbel in huis. Los van het feit dat je minstens met Gereformeerde Gemeente te maken moet hebben en niet “gewoon” Gereformeerd, is dit verhaal niet nodig voor dit (verder) schitterend geschreven verhaal.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Engel en kinnari" van Dido Michielsen

De Engel is het vervolg op “Lichter dan ik”, het boek waarmee Dido Michielsen de boekhandelsprijs won. In dit nieuwe boek maken we kennis met Louisa die er op het sterfbed van haar stiefvader achter wil komen wie haar biologische moeder is. Dat hoort ze niet. Ze is diep ongelukkig en als lezer krijg je plaatsvervangend een enorme hekel aan haar man, die haar (geestelijk en lichamelijk) mishandelt. De sleutelzin van dit boek staat op blz. 202: “Weet een ding: jouw moeder heeft heel veel van je gehouden. Als je dat onthoudt, zul je je moeder begrijpen en een plek vinden in deze wereld.” Tragisch, triest, mooi opgeschreven. Op 23 maart 2023 is de auteur in de boekhandel in Groningen, zie Activiteiten, voor meer info.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Lichter dan ik" van Dido Michielsen

Winnaar van de Boekhandelsprijs 2020.  Samen met haar nieuwste boek “Engel en Kinnari” is dit een tweeluik, weliswaar los van elkaar te lezen, maar leuker om ze na elkaar te lezen. In “Lichter dan ik” leren we Pinanti kennen die aanpapt met een Hollandse officier en haar in huis neemt en haar naam verandert in Isah. Het treurige in deze historische roman is het feit dat de Hollander straffeloos alles kunnen zeggen over en alles kunnen doen met de Indiërs. Maar deze Rudolph Willem Gey van Pittins houdt wel van haar en ze krijgen samen zelfs twee kinderen. Maar dan begint de ellende… Zo mooi, zo dichtbij geschreven alsof je het meemaakt. Na dit boek “moet” je Engel en Kinnari lezen, dan zie je met name hoe het haar dochters vergaat. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Wulk - Vallen en Opstaan" van Myrte Leffring

Een nieuw genre is geboren in het boekenvak: Gedichten en Roman in een bundel. Je leest het eerste hoofdstuk in de roman (het eerste boek) en leest vervolgens bijbehorende,eerste gedicht uit het tweede boek. De gedichten vatten het betreffende hoofdstuk kort poëtisch samen. Los van de onhandigheid (2 boeken steeds afwisselen) is het een mooie vondst. Maar veel belangrijker dan dit wapenfeit: het boek houd je direct in haar greep. De eerste verhaallijn speelt in het nu. De volwassen zussen Kim en Lea hebben elkaar 15 jaar niet meer gezien en dat heeft te maken met de 2e verhaallijn die zich afspeelt als Kim en Lea kinderen zijn. Op vakantie is hun moeder plotsklaps weg. De vader was al weg (die hielp het niet uit bij zijn alcoholische vrouw). Lea weet er meer van. Maar wat is er gebeurd? Waarom wil Kim haar na 15 jaar ineens zien? Spannend en zo mooi verhaald. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "" van

Jarengeleden schreef Sarah J. Maas dit boek al. Ik heb het (weer) gelezen, maar het staat nog steeds als een huis. Prachtverhaal! Nu is er een special edition uitgekomen in het kader van een nieuwe rage waarbij de eerste druk gelimiteerd is en voorzien van illustraties en gewoon schitterend om te zien. Mocht je het verhaal niet kennen: het is een verhaal over Celaena, die uit de gevangeis wordt gehaald om de kampioen (soort beschermer) van de koning te worden. Eerst moet de 18 (!) jarige schoonheid diverse mannen uitschakelen tijdens een toernooi. Gehinderd door valsspelen, liefdesperikelen en mysterieuze moorden in het kasteel, wint ze natuurlijk. Want er moeten nog heel veel delen volgen. Voor tieners maar zeker ook voor volwassenen een heerlijk feeldgood en spannend fantasy, liefdesverhaal. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Bloedlijn" van Angela Marsons

Het 5e deel van Kim Stone als inspecteur. Constant van hoog niveau. In het Engeland zijn ze al bij deel 16 dus we kunnen nog wel even vooruit. Het is geen must om bij deel 1 te beginnen, maar je neemt wel gemakkelijker enkele rode lijnen op van Kim’s persoonlijke leven. Dit verhaal komt in elk geval het dichtst bij haar persoonlijke trauma, tot nu toe. Enkele moorden op eenzelfde manier gepleegd maar op geen enkele manier zijn de slachtoffers met elkaar verbonden. Kim vindt echter de link en gaat de strijd aan met Alex, een geesteszieke psycholoog die ze een boek eerder in de gevangenis heeft gekregen maar die nog steeds mensen manipuleert, inclusief de inspecteur. Prachtig verhaal, ontspoort nergens in clichés. Razend knap. 

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Friends, lovers en het grote, verschrikkelijke ding" van Matthew Perry

Matthew Perry was een van de hoofdrolspelers uit Friends, die immens populaire TV serie die gedurende 10 jaar het internationale TV-entertainment beheerste. Behalve de roem bracht het spelers erg veel geld, in de gloriedagen 1 miljoen dollar per persoon, per aflevering. Matthew Perry vertelt in zijn boek over zijn tijd bij Friends, als Chandler Bing, maar vooral over zijn levenslange gevecht met verslaving. Het is onvoorstelbaar dat hij het overleefd heeft en ook dat hij zijn carrière als acteur gewoon heeft doorgezet. Voor, tijdens en na Friends was hij verslaafd, slikte tientallen pillen per dag, dronk anderhalve liter wodka op een avond, at soms dagen niet en steeds speelde hij door. Zijn integere verhaal is natuurlijk verschrikkelijk maar tegelijk hoop je dat het een waarschuwing is voor verslavingsgevoelige medemens. Voor Perry zegt: er is mijn 1 mogelijke uitleg voor het feit dat ik nog leef: God heeft zich ermee bemoeid. Onvoorstelbaar verhaal!

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De held van station Friedrichstrasse" van Maxim Leo

Michael Hartung is een beroeps loser. Hij heeft een videotheek gekocht en heeft zich geen doel gesteld in het leven, al is het niet drinken van bier voor 11 elf uur ’s ochtends ook een bijna haalbaar doel voor hem. Gescheiden, berooid (maanden achterstand van de huur) en een grote fan van oude films die hij bij gebrek aan klanten veelvuldig in zijn winkel bekijkt. Dan komt er een journalist in zijn winkel die hem wil interviewen over zijn heldendaad. Blijkbaar staat ergens in de archieven dat hij onbedoeld een sein bij de trein heeft omgezet waardoor een trein met mensen van Oost- naar West-Berlijn gaat. Hij wordt een nationale held, hij heeft mensen gered en het levert hem veel geld op. Maar komt hij ermee weg? Hilarisch en ontzettend geestig.

Bekijk meer tipsBekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Toen de wereld brak" van John Boyne

Zestien jaar geleden schreef John Boyne zijn beroemde boek “De jongen in de gestreepte pyjama.”  Vanaf het moment dat het boek verscheen begon hij met de gedachte te spelen om een vervolg te schrijven. Jarenlang maakt hij aantekeningen en is het er eindelijk van gekomen. Het resultaat is een meesterwerk. Veel mooier, dieper en gelaagder dan de gestreepte pyjama, want daar waar het gestreepte pyjama boek meer een kinderboek was, is dit een groots boek met grootse thema’s als schuld en boetedoening,  dilemma’s van wraak of straf en leed waaronder de hoofdpersoon Gretel gedrukt gaat. Onvergetelijk drama waarin het al lang niet meer gaat over wie er fout of goed waren, maar veel meer: hoe je kunt overleven daarna.

Bekijk meer tipsBekijk boek