Literatuur

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Kalle" van Bert Wagendorp

Het vervolg op Phoenix is daar! Het verhaal van Kalle en Abel die vanuit de Achterhoek zich settelen in het Amerika van de 19e eeuw krijgt een prachtig vervolg. De vrienden verslaan de burgeroorlog. Kalle fotografeert en Abel schrijft erover. Het is wederom weer een heel mooie synthese tussen historische feiten en fictieve hoofdpersonen. Het heeft iets als een Achterhoeks jochie de president van Amerika ontmoet, in dit geval Lincoln. Het lijkt vergezocht maar Wagendorp weet je zo mee te nemen dat het zeer geloofwaardig is. De persoonlijke verhaallijnen zijn nodig om het verhaal niet te zwaar te maken, want de burgeroorlog en het afslachten van de Indianen -hoe gruwelijk ook- hebben echt wat fictie nodig, zodat er niet een opsomming van een Amerikaanse geschiedenis ontstaat, zoals die al zo vaak is opgetekend. E dat lukt hem weer wonderwel. Zie https://boekhandelriemer.nl/activiteiten voor auteursbezoek rondom dit boek.

Bekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Toen de wereld brak" van John Boyne

Zestien jaar geleden schreef John Boyne zijn beroemde boek “De jongen in de gestreepte pyjama.”  Vanaf het moment dat het boek verscheen begon hij met de gedachte te spelen om een vervolg te schrijven. Jarenlang maakt hij aantekeningen en is het er eindelijk van gekomen. Het resultaat is een meesterwerk. Veel mooier, dieper en gelaagder dan de gestreepte pyjama, want daar waar het gestreepte pyjama boek meer een kinderboek was, is dit een groots boek met grootse thema’s als schuld en boetedoening,  dilemma’s van wraak of straf en leed waaronder de hoofdpersoon Gretel gedrukt gaat. Onvergetelijk drama waarin het al lang niet meer gaat over wie er fout of goed waren, maar veel meer: hoe je kunt overleven daarna.

Bekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De zwarte koningin" van Catharina Botermans

Prachtige historische roman uit het Parijs van de 16e eeuw. Koning Hendrik III zit op de troon. Hij is een gefrustreerde en bij de Parijzenaren, niet geliefde koning die een haat -liefde verhouding heeft met zijn moeder Catharina de Medici. Zij begrijpt haar zoon niet en wil zijn gangen volgen. Daartoe neemt ze een jonge hofdame in vertrouwen: Fiora. Deze Fiora is de absolute hoofdpersoon van dit verhaal. Zij komt veel te weten en uiteindelijk vraagt ze Fiora zelfs om iemand te doden. Fiora komt in gewetensnood maar blijft eerlijk tegenover haar meesteres. Tegen haar zin moet ze een vertrouweling van de koning aan het lijntje houden en ze zijn zelfs verloofd. Tot grote ergernis van Amedee, de schildersknecht. Amedee en Fiora willen met elkaar verder en hebben elkaar trouw beloofd. Amedee weet van Fiora’s spionage, maar wil dat zij stopt: te gevaarlijk en een schijnverloving met Houlard, die haar zelfs heeft aangeraakt… Hij kan daar niet mee leven. Je krijgt een helder beeld van de tijd en de het spel van feit en fictie (Fiora en Amedee zijn verzonnen figuren)  is perfect. De schrijfster is politicoloog en heeft zich goed verdiept in de materie en een verbluffend mooi debuut afgeleverd. Uitgebreide verantwoording van de auteur aan het eind. Bijlagen met historische tekeningen en schilderijen, een stamboom en leesclubvragen. 

Bekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Scheiden" van Susan Taubes

Susan Taubes schreef welgeteld 1 boek. Dit boek, dat in 1969 uitkwam. 1 week na verschijnen pleegde de Amerikaans-Hongaarse schrijfster zelfmoord. Het boek werd direct uit de handel gehaald en raakte totaal in de vergetelheid. Nu, meer dan 50 jaar later wordt het opnieuw uitgegeven. Het boek is met niets anders te vergelijken: dromen en werkelijkheid gaan -al dan niet geruisloos- in elkaar over, heden en verleden buitelen over elkaar heen. En je blijft (toch) geboeid. En het is zulke hoogstaande mooie literatuur met zinnen als: “Ze probeerde te geloven dat ze niet bij Ezra wegging omdat ze verslagen was, maar omdat ze hun beider nederlaag in dit huwelijk afwees, al was er niet meer van haar over dan de kracht van deze afwijzing”. Weergaloos en haar tijd ver vooruit.

Bekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De grote zomer" van Ewald Arenz

De absolute zomerhit ! Dit boek won (terecht) de Duitse Boekhandelsprijs en is een ronduit heerlijk leesavontuur. Vier tieners vormen een hecht team, met allemaal hun eigen problemen. Friedrich is de hoofdpersoon en verteller van het verhaal. Hij is verliefd op Beate en samen met zijn zus Alma en beste vriend Johann maken ze dit verhaal. Friedrich zakt voor zijn examen en moet de zomer doorbrengen bij zijn ultra-strenge grootvader, waar hij bang voor is. En in die zes weken dat hij Latijn en Wiskunde moet bijspijkeren, zit de politie hem op de hielen, raakt hij Beate kwijt door Johann en blijkt zijn opa zowaar een zwak voor hem te hebben. In schuingedrukte tekst ben je even in het heden waarin Friedrich op zoek is naar een graf… wie ligt er in? Wat gaat er allemaal nog gebeuren? Het heet een coming of age liefdesgeschiedenis te zijn, maar het is veel meer dan dat! Prachtig geschreven, warme karakters die levensecht zijn en subliem opgebouwd. Topper!

Bekijk boek