Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Kalle" van Bert Wagendorp
Het vervolg op Phoenix is daar! Het verhaal van Kalle en Abel die vanuit de Achterhoek zich settelen in het Amerika van de 19e eeuw krijgt een prachtig vervolg. De vrienden verslaan de burgeroorlog. Kalle fotografeert en Abel schrijft erover. Het is wederom weer een heel mooie synthese tussen historische feiten en fictieve hoofdpersonen. Het heeft iets als een Achterhoeks jochie de president van Amerika ontmoet, in dit geval Lincoln. Het lijkt vergezocht maar Wagendorp weet je zo mee te nemen dat het zeer geloofwaardig is. De persoonlijke verhaallijnen zijn nodig om het verhaal niet te zwaar te maken, want de burgeroorlog en het afslachten van de Indianen -hoe gruwelijk ook- hebben echt wat fictie nodig, zodat er niet een opsomming van een Amerikaanse geschiedenis ontstaat, zoals die al zo vaak is opgetekend. E dat lukt hem weer wonderwel. Zie https://boekhandelriemer.nl/activiteiten voor auteursbezoek rondom dit boek.
Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Scheiden" van Susan Taubes
Susan Taubes schreef welgeteld 1 boek. Dit boek, dat in 1969 uitkwam. 1 week na verschijnen pleegde de Amerikaans-Hongaarse schrijfster zelfmoord. Het boek werd direct uit de handel gehaald en raakte totaal in de vergetelheid. Nu, meer dan 50 jaar later wordt het opnieuw uitgegeven. Het boek is met niets anders te vergelijken: dromen en werkelijkheid gaan -al dan niet geruisloos- in elkaar over, heden en verleden buitelen over elkaar heen. En je blijft (toch) geboeid. En het is zulke hoogstaande mooie literatuur met zinnen als: “Ze probeerde te geloven dat ze niet bij Ezra wegging omdat ze verslagen was, maar omdat ze hun beider nederlaag in dit huwelijk afwees, al was er niet meer van haar over dan de kracht van deze afwijzing”. Weergaloos en haar tijd ver vooruit.
Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Het leven noemen" van Aisha Dutrieux
De auteur is rechter in Den Haag en dit is haar 2e boek. Lees de flaptekst niet want dan weet je de helft al van het verhaal. Mocht je het wel lezen: blijft nog steeds een mooi boek. De hoofdpersonen zijn Mira (moeder) en Vera (dochter). Ze leven los van iedereen, Mira houdt op het ziekelijke af iedereen bij Vera vandaan. Ze lijkt overbezorgd voor haar, ook weer: bij het ziekelijke af. Waar mogelijk beschermt ze Vera voor de buitenwereld. Als kind moet Vera vaak naar het ziekenhuis, waarna Mira met haar weer verhuist. Vera ontgroeit haar moeder (haar vader werd het huis uitgezet zodra ze zwanger was) en gaat graven in haar jeugd. Waarom was ze zo vaak ziek? Waarom moesten ze zo vaak verhuizen? In een onderkoelde stijl lost ze samen met haar therapeut de raadsels op en knoopt haar levensdraadjes weer aan elkaar. Knappe schrijfstijl.
Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Land van echo's" van Mark H. Stokmans
Liefhebbers van Ildefonso Falcones opgelet: dit is een boek voor jullie. Ik was gaan lezen en verkeerde gedurende de helft van het boek in de veronderstelling dat het een Spaanse schrijver was. Het is echter een verpletterende mooi Nederlands debuut. Alle ingrediënten van een mediterrane, broeierige historische roman zitten er in: politiek gekonkel (is echt van alle tijden!), liefde en haat en spanning. Je verbaast je wat mensen elkaar kunnen aandoen in tijden van onrust (binnen in hen en in hun omgeving) in het Spaanse land van bijna een eeuw geleden. Ga mee met Don German, Beatrijs, Vincente en Levi en stap met hen in dit avontuur. Vergeet je je leven niet meer.