Literatuur

Wat maakt een boek tot literatuur? Een veelgestelde vraag die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt. Toch is het geven van een antwoord een stuk minder simpel. De bekende definitie ‘literatuur is een geheel aan teksten’ is te algemeen om duidelijkheid te scheppen. Daarom beantwoorden wij de vraag ‘wat maakt een boek tot literatuur?’ het liefst met de wedervraag ‘wat maakt een schilderij tot kunst?’ Daarmee wordt in elk geval duidelijk gemaakt dat het antwoord moet worden gezocht in woorden als originaliteit, techniek en emoties. Maar het beste advies dat wij kunnen geven is: ontdek en ervaar het antwoord zelf. In de categorie literatuur vind je bij ons actuele-, veel besproken- en best verkochte titels die jou daarbij graag willen helpen.

Hans Loeve - boekverkoper bij ons in AmersfoortTip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Zonder de top te bereiken" van Paolo Cognetti

Zingeving is het belangrijke samenvattende woord voor de literatuur van Paolo Cognetti. En daarmee is zijn wereldwijde faam direct verklaard: mensen zoeken daarnaar. Hij gaat in dit boek op expeditie in de Himalaya en verwoordt het zelf zo: “Zoek het antwoord in het stijgen en dalen zelf, want door alles te verliezen wat je dacht gewonnen te hebben, leer je dat het pad veel waardevoller is dan de top”. Cognetti is pascifist en zeer menslievend naar de mensen van de expeditie en de Boeddhistische Moniken die ze tegenkomen. Literatuur in een ontroerende mix van roman, reisverhaal en non-fictie.

Bekijk boek

Hans Loeve - boekverkoper bij ons in AmersfoortTip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Bezette gebieden" van Arnon Grunberg

Wat een geweldig boek! Eerlijk gezegd heb ik altijd moeite met Grunberg. Het loopt altijd zo verschrikkelijk slecht af met de hoofdpersonen en de zwartgalligheid spat van de bladzijden af. Nu vrijwel niet. Het is luchtig, en humoristisch. In gortdroge stijl vertelt Grunberg hoe de respectabele psychiater Kadoke door de publieke opinie verandert in een Joodse verkrachter. Hij vlucht naar Israel, waar Anat woont op wie hij verliefd is. Zij wil niets van hem hebben maar vriendinnen van haar zien in Kadoke een gebedsverhoring: nu heeft de Eeuwige ervoor gezorgd dat Anat kan trouwen. De moeder heeft nog twijfels en wil voordat het huwelijk gesloten wordt zekerheid hebben over de mannelijkheid van Kadoke (hilarisch deel!). Anat moet kinderen krijgen maar dat lukt niet. Ze ziet hierin een verzoeking van de Eeuwige. Verzoekingen houden niet op in dit boek: Kadoke krijgt een buitenechtelijke relatie en een van de hoofpersonen belandt uiteindelijk in de gevangenis. Het lijkt een tamelijk chaotische klucht te worden. Grunberg zorgt er echter voor dat het allemaal klopt aan het eind. En dat is knap werk, zeker weten.

Bekijk boek

Hans Loeve - boekverkoper bij ons in AmersfoortTip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Ik ga met je mee" van Gea van Beuningen Erik van Ophoven

Een roman van 2 Nederlandse schrijvers, met een zeer controversieel thema: zelfbeschikking. Per hoofdstuk wisselt het verhaal van hoofdpersoon: Thom en Florine. Daardoor zie je goed de verschillende benaderingen en de persoonlijke moeilijkheden. Tegelijkertijd vervallen de schrijvers daardoor in -bij vlagen storende- herhaling en lees je letterlijk hetzelfde, maar dan vanuit de “tegenspeler”. Het juridische dilemma mag duidelijk zijn en je ziet de glijdende schaal naar actieve euthanasie (bij kinderen bijvoorbeeld?). Je begrijpt ook de discussie die momenteel in met name Duitsland erg actueel is. Daar kun je onder geen beding iets regelen voor een vrijwillige dood. Misschien ligt het antwoord ergens in het midden en gaat dit boek beangstigend ver. Een fictieve roman die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en stof tot nadenken dus.

Bekijk boek

Hans Loeve - boekverkoper bij ons in AmersfoortTip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Als je de stilte ziet" van Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is wat mij betreft de Nederlandse Pascal Mercier: mijmerend filosofische herinneringen of zoals hij het zelf zegt in zijn boek: “Mijn leven bestaat uit een paar scenes waarvan sommige delen met elkaar te maken hadden”.
Zijn halfbroer staart met een witte kerst de tuin in en mijmert: “Het is zo stil dat je de stilte kunt zien”. Zijn broer is bijna niet lijfelijk aanwezig in het boek maar speelt, zo blijkt aan het eind, toch een hoofdrol. Samen met andere markante personen (vooral Kaia met wie de naamloze hoofdpersoon een kind krijgt) wordt het een boek met scenes die zo af en toe samenkomen. Wonderlijk boek.

Bekijk boek

Hans Loeve - boekverkoper bij ons in AmersfoortTip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Als je de stilte ziet" van Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is wat mij betreft de Nederlandse Pascal Mercier: mijmerend filosofische herinneringen of zoals hij het zelf zegt in zijn boek: “Mijn leven bestaat uit een paar scenes waarvan sommige delen met elkaar te maken hadden”.
Zijn halfbroer staart met een witte kerst de tuin in en mijmert: “Het is zo stil dat je de stilte kunt zien”. Zijn broer is bijna niet lijfelijk aanwezig in het boek maar speelt, zo blijkt aan het eind, toch een hoofdrol te spelen. Samen met andere markante personen (vooral kaia!) wordt het een boek met scenes die zo af en toe samenkomen.

Bekijk boek