Literatuur

Wat maakt een boek tot literatuur? Een veelgestelde vraag die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt. Toch is het geven van een antwoord een stuk minder simpel. De bekende definitie ‘literatuur is een geheel aan teksten’ is te algemeen om duidelijkheid te scheppen. Daarom beantwoorden wij de vraag ‘wat maakt een boek tot literatuur?’ het liefst met de wedervraag ‘wat maakt een schilderij tot kunst?’ Daarmee wordt in elk geval duidelijk gemaakt dat het antwoord moet worden gezocht in woorden als originaliteit, techniek en emoties. Maar het beste advies dat wij kunnen geven is: ontdek en ervaar het antwoord zelf. In de categorie literatuur vind je bij ons actuele-, veel besproken- en best verkochte titels die jou daarbij graag willen helpen.

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Middernachtbibliotheek" van Matt Haig

Ken je iemand die depressief is of denkt dat het leven kans- en zinloos is? Dit boek is een supermedicijn. De auteur is zelf zwaar depressief geweest en heeft vooral dus zichzelf een groot plezier gedaan om dit boek te schrijven. Nora is een jonge vrouw die iedereen teleurstelt (en vooral zichzelf) en er op geen enkele manier plezier aan beleeft dat ze leeft. De enige uitweg is een overdosis aan pillen. Maar ze gaat niet dood maar komt in haar Middernachtbibliotheek waar alle boeken van haar leven staan en die ze kan gaan leven. Samen met de bibliothecaresse opent ze het boek van de olympische spelen. Ze is gestopt met zwemmen, maar in boek is ze verder gegaan en ze krijgt de kans om dat te leven. Ze is Olympisch kampioene en wereldberoemd, maar als ze ontdekt dat ze dit alleen maar gedaan heeft om haar vader te pleasen, is ze weer terug in de Bieb, klaar om een volgend leven te leven. Het is enorm komisch als ze weer in een nieuw leven stapt want iedereen kent haar, maar zij stapt er zo maar in en moet haar oren en ogen openhouden om te snappen wat voor leven ze lijdt. Als ze bijvoorbeeld getrouwd is en een kind heeft is het wel heel gek als je de naam van je kind niet weet. Het boek zit vol prachtige filosofische reflecties van Nora en de mensen die ze tegenkomt (“Je hoeft het leven niet te begrijpen maar je moet het leven”). De grote vraag is dan natuurlijk hoe dit ontroerende verhaal afloopt. Dat krijg je van mij niet te horen, maar het is prachtig en hoopvol voor iedereen die wel eens twijfelt aan de gemaakte keuzes in z’n leven. Ofwel: iedereen moet dit boek lezen.

Bekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Ik ben een eiland" van Tamsin Calidas

Als dit waargebeurd verhaal verzonnen zou zijn, zou je het niet geloofwaardig vinden. Maar dit is Tamsin Calidas (een pseudoniem) dus echt overkomen. Samen met haar naam dagreist ze in 2004 vanaf Londen naar een van de 700 Schotse eilandjes en ziet “haar boerderij” . Ze is verkocht en dan beginnen 17 jaren van voornamelijk ellende op het eiland. Ze breekt 2 polsen, ziet haar man vertrekken, wordt met de nek aangekeken door de eilanders en haar geld is op. Al lezende denk je alsmaar: Stop dan toch, ga terug naar je veilige baan in Londen. Maar blijkbaar is er iets dat haar trekt om te blijven. In het eerste deel is het een en al ellende en in het tweede deel filosofeert ze wat de sprankjes van hoop waren om haar toch te doen besluiten om te blijven. Want als ze naakt de oceaan inloopt om er een eind aan te maken, is er toch een deeltje hoop (haar dieren, de liefde die ze wil delen) dat haar weer terugbrengt op de kust. Voor lezers van Raynor Winn: Het zoutpad loopt niet dood, maar komt uit op een eiland! Verplichte kost en zo mooi beschreven.

Bekijk boek