Boekpresentatie: De Markies. Over een nieuw Frankrijk in de 19e eeuw.

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 22:00 uur
  • donderdag 13 februari
  • Er is plek voor 50 personen.
  • We vragen een bijdrage van € 5 euro per persoon.

De markante hoofdpersoon Markies de Rays is een zeer vindingrijke en overtuigende leugenaar die een land van melk en honing wist te creëren dat nooit heeft bestaan. Schepen vertrokken er naar toe met alle rampzalige gevolgen vandien. Eveline Rothmeier is journalist en bekend van TV. Ze dook in deze wonderlijke geschiedenis en komt er in Boekhandel Riemer over vertellen. Ze zal de link naar het heden schetsen, wat beelden laten zien en over het onderzoek naar deze geschiedenis vertellen.
Het boek “De Markies en zijn kolonie die nooit heeft bestaan” dat je die avond gesigneerd kunt kopen is een prachtig geschiedenisboek dat het midden houdt tussen een spannende roman en een non-fictie geschiedenisboek. Heerlijk om te lezen.

Markies De Rays droomde van een nieuw Frankrijk waar de adel het weer voor het zeggen zou hebben, in tegenstelling tot het Frankrijk van na de Franse Revolutie waarin hij was opgegroeid. Hij verzon de meest wilde verhalen, wist op slinkse wijze geld bij elkaar te krijgen en stichtte zonder enige autoriteit daartoe een kolonie op een eiland bij Papoea-Nieuw-Guinea waar nauwelijks Europeanen waren geweest. Ondanks zijn gebrek aan kennis over het eiland spiegelde hij zijn landgenoten een utopie voor: een leven van overvloed en weldadigheid waar goud, voedsel en geluk voor het oprapen zouden liggen.

In september 1879 vertrok het eerste schip met kolonisten uit de haven van Vlissingen. De bemanning bestond uit arme boeren, idealisten, avonturiers en speculanten uit verschillende landen. Onder luid gezang van het door de Markies geschreven volkslied van La Nouvelle France verlieten zij de haven, op weg naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Maar in tegenstelling tot een utopische kolonie, kwamen honderden migranten terecht op een rotsachtig strand omzoomd door een haast ondoordringbaar oerwoud, dat bevolkt werd door kannibalen die deze ‘lange varkens’ likkebaardend in de gaten hielden…

De inschrijving is gesloten

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit