INFO

  Eerste Willem de Mérode-lezing

  Willem de Mérode. Wat hebben we nog aan deze dichter die al tachtig jaar dood is?
  Willem Jan Otten weet het wel. Hij schreef in 2010 over de ‘imposante en zinderende gedichten’ van Willem de Mérode. Gerrit Komrij nam in zijn befaamde bloemlezing uit de Nederlandse poëzie negen gedichten van De Mérode op, het bijna maximale aantal. In zijn poëzie zit een grote spanning tussen een onmogelijke aardse en een hemelse liefde.


  Willem de Mérode in 1922 Tijdens zijn leven al werd Willem de Mérode door Simon Vestdijk en Menno ter Braak beschouwd als de belangrijkste Nederlandse religieuze dichter uit de jaren 1920 tot 1950.

  Deze waardering zette zich voort in de twintigste en eenentwintigste eeuw, toen schrijvers als Gerrit Komrij en Willem Jan Otten hem opnieuw voor het voetlicht haalden.

  In 2011 verscheen de geheel herziene biografie Bitterzoete overvloed. De wereld van Willem de Mérode door Hans Werkman.

  De ‘Stichting Willem de Mérode’ (opgericht in 2017) heeft als doel het leven en werk van De Mérode in de belangstelling te laten blijven. Een van de middelen is het in stand houden van een Willem de Mérode-kamer in Uithuizermeeden, het dorp waar hij zeventien jaar lang woonde. Een ander middel is het jaarlijks organiseren van een Willem de Mérode-lezing.

  De eerste Willem de Mérode-lezing zal gehouden worden op 22 mei 2019, de dag waarop het tachtig jaar geleden  is dat De Mérode in Eerbeek overleed.
  Deze lezing zal verzorgd worden door Willem Jan Otten, dichter en romanschrijver, en Hans Werkman, De Mérodes biograaf. Samen hebben zij in 2010 een nieuwe bloemlezing van honderd gedichten gemaakt uit de gedichten van De Mérode: De gedroomde zoon.

  Onderwerp van de lezing: ‘Willem de Mérode in de eenentwintigste eeuw. Hoe verschillend en hoe gelijk denken de katholiek Otten en de protestant Werkman daarover?’

   

  Over Willem de Mérode
  Willem de Mérode heette in werkelijkheid Willem Eduard Keuning (1887-1939).
  Als jong dichter kwam hij er al voor uit dat hij van jongens hield. Maar een seksuele relatie wees hij af. Hij verlangde naar vaderschap. Schrijnend klinkt zijn gedicht ‘Ik ben geen vader en ik heb geen zoon’. Toen het toch een keer misging moest hij acht maanden de gevangenis in, waar hij de berouwvolle en liefdevolle bundel De rozenhof schreef:

  Onrustig ga ik in mijn woning om.
  Ik heb U lang en dringend horen fluiten.

  Wie is die ‘U’? God? De geliefde? Allebei?

  Van 1907 tot aan zijn arrestatie in 1924 was hij onderwijzer in Uithuizermeeden. Daarna woonde hij tot aan zijn dood (hij werd 51 jaar oud) op een achterafboerderij in Eerbeek.

  In zijn gedichten bleef het niet alleen gaan over de verloren geliefde en over zijn mystieke geloof. Vaak vloeiden die beide in elkaar. Maar hij schreef ook heel andere poëzie. Harde portretten van een landloper, een krankzinnige. Poëzie die een oorlog aan zag komen:

  De helderdonkere hemel heft zich hoger
  en is op eenmaal vol gekreun als vloog er
  dreunend een vliegtuig naar een vreselijk oord.

  Chinese gedichten van verlangen:

  Viel er een kleine regen in de nacht?
  Een kraalgordijn heeft even zich bewogen.

  Poëzie verzadigd van rust:

  In diep stoelen liggen zij te rusten,
  de zaligen, die elkaar gelukkig kusten,
  de toekomstlozen.


  Woensdag 22 Mei bij ons in Groningen.
  Inloop 19.30. De presentatie start om 20.00 uur.

  Wij zullen u deze avond goed verzorgen. Bij ontvangst krijgt u van ons een goede kop koffie of thee met wat lekkers. Na afloop is er gelegenheid om elkaar verder te spreken, onder het genot van een borrelhapje en een goed glas wijn, een biertje of wat fris.

  Voor deze avond vragen wij een vergoeding van 7,50


  AANMELDEN

   Willem de Mérode-lezing te Groningen

    

   Contact:

   Boekhandel Riemer
   Nieuwe Ebbingestraat 1
   Groningen

   050 3134041

   ONTDEK onze winkels

   GRONINGEN
   Nieuwe Ebbingestraat 1
   050 3134041
   Meer info

   MEPPEL
   Woldstraat 5
   0522 252636
   Meer info

    AMERSFOORT
   Emiclaerhof 18
   033 456 08 04
   Meer info