Hans Loeve - boekverkoper bij ons in AmersfoortTip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Parijzenaar" van Isabella Hammad

De schrijfster is 27 uur en levert een debuut af dat direct een klassieker is. Grote vraag is wat je hierna schrijft, want het zal verbleken bij deze wereldliteratuur. Maar dat is van later zorg. Dit is al het goede dat een boek nodig heeft.
Prachtige proza waarvan je de zinnen soms 3 keer moet lezen voordat ze tot je doordringen (“Zijn verdriet zou draaglijker zijn vanwege het poëtische ervan en het onderdrukken van zijn verleden zou uitgroeien tot een deugd, een geheime bron van genade”‘). Tegelijkertijd blijf je doorlezen omdat je wilt weten of Midhat weer teruggaat naar zijn grote liefde Jeannette. Hij stoeit met zijn gevoel, hij zoekt zijn weg in politiek strijdgewoel van Arabieren, Joden, Christenen, Engelse overheersers en rebellen. Hij lijkt zich nergens echt thuis te voelen. Misschien is dat ook wel de grote rode draad uit dit machtige verhaal: er wordt nergens partij gekozen voor een politieke richting of geloofsovertuiging; veel belangrijker is het wat het met de mensen doet. De bijna 600 pagina’s blijven nog lang doorzinderen als je het boek uit hebt. Emotie, spanning, een brok geschiedenis uit het Midden Oosten, mooie cultuurbeschrijvingen, prachtig!

Bekijk meer tips


Meer van deze auteur