Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Geen zee te hoog" van Els Visser

Ik heb niets met sportboeken. Het boek van Els Visser vormt een uitzondering. Er zitten drie verhaallijnen in: haar leven, met vriendinnen, haar dilemma dat ze heeft tussen haar artsenopleiding en de keuze voor de topsport. Daarnaast het verhaal van haar reis en de schipbreuk en tenslotte het verhaal van haar sportcarrière. Het is een koud kunstje om te beschrijven wat je allemaal moet laten om topsporter te worden en hoe knap het allemaal is als het lukt (daarom heb ik niets met sportboeken). Maar als het lukt om er een spannend goed geschreven verhaal van te maken, heb je me te pakken. En dat is Visser gelukt. Integer, spannend en bewonderenswaardig. De pretentieuze ondertitel (“Hoe ik een schikbreuk overleefde en de beste triatlete van Nederland werd”) zegt gelukkig niets over de mooie manier waarop zij haar verhaal doet. Aanrader.

Bekijk boek

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Revolusi" van David Van Reybrouck

Meer dan vijf jaar heeft de Belg Van Reybrouck gedaan over zijn nieuwe boek over Indonesië: Revolusi, de geraadpleegde literatuur is een novelle van 30 pagina’s en de noten en het register zijn al van even grote bewonderingswaardige grootte. Deze dorre feiten kom je echter bij tientallen wetenschappelijk georiënteerde geschiedenisboeken tegen maar wat maakt dit boek zo bijzonder?
Voor dit boek interviewde hij mensen die de geschiedenis hebben meegemaakt, waardoor het leest als een biografie met vele hoofdpersonen. Hij verweeft de gesprekken met de feiten die hij op een rij zet. En dat resulteert in een bloederige, huiveringwekkende geschiedenis waar Nederland zich voor moet schamen. Hij windt er geen doekjes om. Daar waar historische romanschrijvers als Simone van der Vlugt de VOC nog aardig mooi wegzet blijft er dit boek niets van heel. Jan Pieterszoon Coen was bijvoorbeeld niet meer of minder dan een afschuwelijke dictator. Hij maakte handelsafspraken met de Indonesische eilanden en als men zich daar niet aan hield dan liep het slecht met je af: dat overkwamen 15.000 Banda Eilanders die zonder enige vorm van proces door Coen werden afgeslacht. het boek staat vol met dit soort feiten, waarvan je nooit hebt geweten (ik niet in elk geval). Van Reybrouck neemt geen stelling en dan is ijzersterk van hem. Het maakt hem een integer observator. En daarbij: de feiten spreken voor zich. Boeiend, schrijnend en heel goed leesbaar voor iedereen die van sterke waargebeurde verhalen houdt.
Dit soort boeken zorgt ervoor dat de geschiedenisboeken voor scholen herschreven moeten worden.

Bekijk boek