Thriller tips

De subafdelingen
Thrillers

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Camino" van Anya Niewierra

“Het Bloemenmeisje” was geweldig, de daarop volgende heruitgave van haar debuut “Vrij uitzicht” een stuk minder en deze nieuwe “De Camino” is subliem. Lotte is 21 jaar gelukkig getrouwd met Emil en ze hebben 2 zonen. Ze houden van elkaar en er is geen vuiltje aan de lucht totdat Emil zelfmoord pleegt tijdens een Camino (pelgrimstocht). Lotte heeft alleen maar vraagtekens. En een jaar na zijn dood gaat ze dezelfde Camino lopen als Emil, startend op exact dezelfde plek een jaar later en alle (slaap)plaatsen aandoend als haar man Emil. Gewapend met alle Emil app-jes die hij tijdens zijn reis stuurde, ontdekt ze gaandeweg dat Emil, voordat hij een heel nieuw leven begon, een heel ander persoon was. Ze wordt tijdens haar reis geschaduwd en gedwarsboomd. Je voelt dat het fout gaat, maar het gaat heel anders dan je zou kunnen voorspellen, het verraste mij in elk geval volledig. Naast deze verhaallijnen komt het thema van dit boek bovendrijven: Oorlogstrauma in verband met Etnische afkomst en: moet je de volgende generatie(s) daarmee belasten? Ze schetst onmogelijke dilemma’s aan de hand van levensechte persoon. Het enige minpunt van dit boek: het zou een literaire thriller moeten zijn en dat is het niet. Pas na 130 bladzijden komt er enige spanning om de hoek kijken maar -nogmaals- daar gaat deze roman niet over. Jammer, want deze roman bestempelen als thriller, haalt misschien veel lezers weg. Enfin, aanrader van de bovenste boekenplank.

Bekijk boek
Landelijk top lijst

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "De Puzzelman" van Nadine Matheson

Eindelijk is hij er dan! In december volop van genoten. Hij zou in januari uitkomen maar van uitstel kwam gelukkig geen afstel en een half jaar later ligt hij in de boekwinkel: de thriller van het jaar!
Het is een debuut dat zijn weerga niet kent. Henley is een rechereur die zwaar gewond is geraakt tijdens de arrestatie van een seriemoordenaar Olivier. Hij hield er een even lugubere als herkenbare methode op na: hij verspreidde de lichaamsdelen van zijn slachtoffers her en der. Het vreemde doet zich voor dat dezelfde methode weer plaatscindt. Dat, terwijl hij zelf in de gevangenis zit. De eer aan Henley om dit op te lossen wie deze copycat is. Het is prachtig hoe de schrijfster laat zien hoe ze dat doet met alle hindernissen die ze moet nemen (een man die haar verlaat omdat ook lichaamsdelen in haar tuin verschijnen; haar eigen trauma’s; een collega die haar tegen haar zin toch het bed in krijgt etc.). halverwege het boek heb je meer vraagtekens dan antwoorden en als uiteindelijk haar man aan het eind van het boek vraagt: “Is nu alles voorbij..?” en ze weifelend “Ja” zegt ben je nog echt niet opgelucht. Gaat ze terug naar haar man of naar haar collega Pellacia? Gaat de moordenaar nog door? Genoeg voer voor een vervolg. Laat maar snel komen, wat een verhaal!!

Bekijk boek