Literatuur Tips

De subafdelingen
Literatuur Literaire Non Fictie

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Middernachtbibliotheek" van Matt Haig

Ken je iemand die depressief is of denkt dat het leven kans- en zinloos is? Dit boek is een supermedicijn. De auteur is zelf zwaar depressief geweest en heeft vooral dus zichzelf een groot plezier gedaan om dit boek te schrijven. Nora is een jonge vrouw die iedereen teleurstelt (en vooral zichzelf) en er op geen enkele manier plezier aan beleeft dat ze leeft. De enige uitweg is een overdosis aan pillen. Maar ze gaat niet dood maar komt in haar Middernachtbibliotheek waar alle boeken van haar leven staan en die ze kan gaan leven. Samen met de bibliothecaresse opent ze het boek van de olympische spelen. Ze is gestopt met zwemmen, maar in boek is ze verder gegaan en ze krijgt de kans om dat te leven. Ze is Olympisch kampioene en wereldberoemd, maar als ze ontdekt dat ze dit alleen maar gedaan heeft om haar vader te pleasen, is ze weer terug in de Bieb, klaar om een volgend leven te leven. Het is enorm komisch als ze weer in een nieuw leven stapt want iedereen kent haar, maar zij stapt er zo maar in en moet haar oren en ogen openhouden om te snappen wat voor leven ze lijdt. Als ze bijvoorbeeld getrouwd is en een kind heeft is het wel heel gek als je de naam van je kind niet weet. Het boek zit vol prachtige filosofische reflecties van Nora en de mensen die ze tegenkomt (“Je hoeft het leven niet te begrijpen maar je moet het leven”). De grote vraag is dan natuurlijk hoe dit ontroerende verhaal afloopt. Dat krijg je van mij niet te horen, maar het is prachtig en hoopvol voor iedereen die wel eens twijfelt aan de gemaakte keuzes in z’n leven. Ofwel: iedereen moet dit boek lezen.

Bekijk boek

 

LAAT JE VERRASSEN DOOR ONZE
ORIGINELE MANIER VAN INPAKKEN

(GRATIS – OOK VIA DE WEBSHOP)

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Ik ben een eiland" van Tamsin Calidas

Als dit waargebeurd verhaal verzonnen zou zijn, zou je het niet geloofwaardig vinden. Maar dit is Tamsin Calidas (een pseudoniem) dus echt overkomen. Samen met haar naam dagreist ze in 2004 vanaf Londen naar een van de 700 Schotse eilandjes en ziet “haar boerderij” . Ze is verkocht en dan beginnen 17 jaren van voornamelijk ellende op het eiland. Ze breekt 2 polsen, ziet haar man vertrekken, wordt met de nek aangekeken door de eilanders en haar geld is op. Al lezende denk je alsmaar: Stop dan toch, ga terug naar je veilige baan in Londen. Maar blijkbaar is er iets dat haar trekt om te blijven. In het eerste deel is het een en al ellende en in het tweede deel filosofeert ze wat de sprankjes van hoop waren om haar toch te doen besluiten om te blijven. Want als ze naakt de oceaan inloopt om er een eind aan te maken, is er toch een deeltje hoop (haar dieren, de liefde die ze wil delen) dat haar weer terugbrengt op de kust. Voor lezers van Raynor Winn: Het zoutpad loopt niet dood, maar komt uit op een eiland! Verplichte kost en zo mooi beschreven.

Bekijk boek
Top 10 lijst Landelijk

Tip van Hans Loeve - boekverkoper bij ons in Amersfoort over "Shuggie Bain" van Douglas Stuart

Het spreekt natuurlijk tot de verbeelding dat een debuterend auteur de bekendste boekenprijs ((The Booker Prize) ter wereld wint, vooral nadat hij zijn manuscript tevergeefs naar 32 uitgevers had gestuurd. Toch is het geenszins een garantie voor een goed boek, maar als je dit boek hebt gelezen, kun je alleen maar concluderen dat het wel terecht is. Shuggie is de zachtmoedige verlegen hoofpersoon die opgroeit in de achterbuurten van Glasgow. Hij is anders dan de andere jongens. Hij merkt het zelf ook en hij doet zijn uiterste best om gewoon te zijn maar het sluimerende besef van zijn homofiel-zijn steekt steeds weer de kop op. Zijn geaardheid en zijn moeder die alcoholiste is zorgen ervoor dat hij nergens kan aarden en dat hij zijn dagen in armoede moet slijten. Zijn moeder verwenst hem, verwaarloost hem, maar Shuggie blijft alles voor haar doen, cijfert zichtzelf weg en maakt zichtzelf wijs dat het zijn schuld is dat zijn moeder zo is geworden. Zijn zus en oudere broer zijn al lang afgehaakt en de opgroeiende tiener wordt de mantelzorger van zijn aftakelende moeder. Het verhaal is zo ontroerend geschreven dat je met brokken in je keel en tranen achter je ogen zit te lezen. Pas nadat ik de helft had gelezen, begreep ik ook nog eens dat dit het autobiografische verhaal van de schrijver is. Het boek is een bijna gênante inkijk in zijn persoonlijke levensdrama, maar voor hem waarschijnlijk een heel goede verwerking ervan. Wat een verdrietig levensverhaal en wat mooi dat we er deelgenoot van mogen zijn.

Bekijk boek