Vertelling Jelmer van Bedum waarbij ter plekke zal worden geïllustreerd
- De activiteit is bij Boekhandel Riemer Groningen
- We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 22:00 uur
- dinsdag 29 oktober
- Je kunt je niet meer inschrijven.
- We vragen een bijdrage van € 5 euro per persoon. Waarom?
De makers van het beeldverhaal “Jelmer” komen bij ons in de winkel. Josse Pietersma zal als rasverteller, hij zal het spannende avonturenverhaal vertellen terwijl tekenaar Roelof Wijtsma letterlijk ter plekke zal gaan illustreren. “Jelmer” staat elke zaterdag met twee hele pagina’s in zowel het Dagblad van het Noorden als in de Leeuwarder Courant.
We gaan 800 jaar terug in de tijd en volgen de Fries Jelmer van Bedum op zijn kruistocht (1214-1218). Jelmer denkt dat hij de heilige stad Jeruzalem gaat terugveroveren op de moslims. Maar dan komt hij in de Egyptische havenstad Damiate terecht. Een spannend verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen, opgetekend door – hoe kan het ook anders – twee noordelingen: Josse Pietersma en Roelof Wijtsma.
Jelmer is niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar ook een verhaal met meerdere lagen. Pietersma: “Het gaat om de innerlijke strijd van Jelmer. Hij begint te twijfelen aan de rechtmatigheid van de kruistocht. Maar de mensen om hem heen zien in Jelmer juist een uitverkorene die de aanval moet gaan leiden. Jelmer worstelt met heel menselijke vragen: Waar geloof ik in? Waar wil ik voor vechten? En hoe verhoudt mijn overtuiging zich tot het belang van anderen?” Deze gelaagdheid zie je zelfs terug in de lettering. Zo zijn de teksten van de verteller, de hoofdpersonages en de doorlopende strijdliederen op drie verschillende manieren door de tekenaar Roelof Wijtsma met de hand geschreven. Daarnaast wil Pietersma, dat het verhaal zo goed mogelijk klopt. Pietersma: “Zo worstelde ik met de vraag hoe de kruisvaarders de Kettingtoren van Damiate zouden hebben bestormd. Hoe kwamen die mannen boven op die torens? Met ladders, maar niet met een ladder zoals wij die nu kennen. Roelof en ik filosofeerden over het toen beschikbare materiaal en kwamen op het idee van reservemasten van oude schepen, die ze dan zouden hebben omgebouwd tot een soort loopplank met treden. Maar hoe loop je daar op met een zware maliënkolder om je lichaam? Via een touw aan de zijkant, bedacht Roelof, waaraan de bestormers zich dan optrekken. Fantastisch toch!”
De tekenaar
Roelof Wijtsma tekent veel realistisch en draait al jaren mee in de stripwereld. Hij is nu vooral bekend als de tekenaar van de voetbalstrip Roel Dijkstra. Een groot verschil met veel andere tekenaars is dat Wijtsma ook zijn inkleuring nog ambachtelijk met stiften en potloden doet, en niet digitaal. “Ik hou ervan om het materiaal te kunnen voelen en te kunnen ruiken. Digitaal is voor mij te afstandelijk, ik kan daar minder mijn persoonlijkheid in kwijt.”
Net als Pietersma wil Wijtsma, dat het verhaal zo goed mogelijk klopt. “Ik wist niet precies hoe schoenen er in die tijd uitzagen. Uiteindelijk heb ik hierover illustraties teruggevonden in het boek Stepping Through Time en wat blijkt: de schoenen lijken bijzonder veel op de schoenen van nu. Zelfs de kapsels van de Friese krijgers voldoen aan de huidige tijd: kort opgeschoren en in het midden stekelig haar. Anders is het met de kleding. De Friese strijders bestormen blootshoofds, dus zonder helm, maar ook zonder maliënkolder, de stellingen van de vijand. Snelheid en wendbaarheid waren hun grootste troeven.”
Je kunt je daarom niet meer aanmelden