Lezing over de Historische Atlas van Amersfoort

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 22:00 uur
  • donderdag 27 februari
  • Er is nog plek voor 36 personen. Meld je ook aan
  • We vragen een bijdrage van € 5 euro per persoon.

Inmiddels hebben velen van jullie de Atlas al in huis. Nu is er de gelegenheid om uit de mond van de maker van de Atlas, Jaap Evert Abrahamse, te horen over de ontstaansgeschiedenis van dit levenswerk. Vanzelfsprekend kunt u ook alle vragen stellen over uw eigen woongebied. Alles omlijst met de gastvrijheid van Riemer: thee, koffie, en lekker drankje en toebehoren.

Amersfoort, voortgekomen uit een handelsnederzetting nabij een doorwaadbare plaats in de Eem, kreeg in 1259 stadsrechten. Na 1300, toen de eerste stadsmuur verrees, ging het snel. De stad kende enkele eeuwen van enorme ontwikkeling, waarin ze verdriedubbelde en uitgroeide tot de belangrijkste bedevaartplaats in de noordelijke Nederlanden. Daarna volgde een lange periode van stagnatie. Rond 1900, toen de stad aangewezen werd als geografisch middelpunt van Nederland en een centrale plek in het spoorwegstelsel kreeg, bloeide ze opnieuw op: fabrieken, kazernes en een villawijk werden gebouwd, kloosters werden gesticht. In de naoorlogse periode verrezen grote, modernistische wijken en wist Amersfoort flink te profiteren van haar status als “groeistad’. De bouw van de wijk Kattenbroek, die internationaal opzien baarde, is daarvan een bijzonder voorbeeld. In het oog van al deze ontwikkelingen staat de middeleeuwse binnenstad, nog altijd het onbetwiste centrum van de regio.
De Historische atlas van Amersfoort vertelt de geschiedenis van stad en omgeving in 35 hoofdstukken, aan de hand van oude en nieuwe kaarten, tekeningen, prenten, schilderijen en (lucht)foto’s.

Afbeeldingsresultaat voor jaap evert abrahamse

De inschrijving is gesloten

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit