Lezing: Boekpresentatie van Land van Echo’s (Beste Boek 2022)

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 22:00 uur
  • woensdag 14 september
  • Er is nog plek voor 27 personen. Meld je ook aan
  • We vragen een bijdrage van € 8 euro per persoon. Waarom?
 

Dit boek van Mark H. Stokmans (1975) bevat alles wat een goed boek moet of kan hebben: historisch informatief, liefde in tijden van moeite, wars van clichés, een prachtige schrijfstijl met geen woord te veel als hij vriendschappen en het verhaal van goed en kwaad vertelt.

Beschrijving Land van Echo’s

Zuid-Spanje, 1929. Herman Kruijssen zakt onder een johannesbroodboom in elkaar. Er komt een einde aan zijn jarenlange zwerftocht door Europa, na afloop van de Eerste Wereldoorlog, waarin hij vocht aan Duitse zijde. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt naar zijn landgoed en opneemt in zijn familie. Er ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen. Trauma’s uit het verleden doemen op. In de chaos van de Burgeroorlog komt er liefde in Hermans leven en wordt hij vader van een zoon: Levi. Lukt het Herman in deze woelige tijden, in een land waarvan hij is gaan houden, op zijn eigen morele kompas te varen en zijn vrouw, zijn kind en iedereen die hem dierbaar is te beschermen? 
 
Beschrijving lezing
Net als Land van echo’s zelf, is de reis van inspiratie tot publicatie ook een boeiend verhaal. Ik neem de bezoekers graag mee in een reis die meer dan 16 jaar geleden begon met de verkoop van het door mij zeer geliefde huis van mijn opa en oma in Spanje, een plek waar ik al mijn hele leven kwam. Die gebeurtenis maakte een behoefte in mij los om op een of andere manier vast te houden aan een deel van mijn jeugd dat leek te zullen verdwijnen, door het schrijven van een verhaal dat door het land en de mensen geïnspireerd is. Afwisselend schrijvend, onderzoekend, plekken bezoekend en sprekend met veel mensen, bouwde ik aan een fictief huis dat als decor zou dienen voor het verhaal van Land van echo’s. De uiteindelijk succesvolle stap naar een uitgever, was de kroon op het jarenlange werk dat in de publicatie van mijn debuutroman resulteerde. Ik verweef graag mijn persoonlijke achtergrond en gebeurtenissen met het verhaal in de roman, zodat de bezoeker nog een dieper inzicht krijgt in het verhaal en alles wat er achter zit.
 
Over Mark  H. Stokmans
Hij is kind van een expat. Hij woonde van zijn 6de tot 11de jaar in Peru. Hij studeerde algemene letteren met als specialisatie Latijns-Amerikastudies en internationale betrekkingen.  Toen Mark jong was, emigreerden zijn grootouders naar Spanje. Vanaf toen bracht Mark er vrijwel elke zomer door. De geschiedenis, het landschap, de taal en de mensen, Mark heeft ze in zijn dna verankerd. Mark bracht vele zomers door bij zijn opa en oma in Spanje. Het huis waar zij woonden en een – tot op de dag van vandaag – verlaten landhuis in de omgeving inspireerden samen tot het scheppen van de Alquería del Moro, het Middeleeuwse Moorse landhuis dat Herman restaureert en ten koste van alles beschermt. Dit huis, maar ook het Spaanse landschap, de mensen en de bewogen geschiedenis van Spanje, spelen een belangrijke rol in de roman. Mark werkte ruim 11 jaar aan de roman, bouwend op veel research, waaronder historische studies zoals die van de historicus Paul Preston, maar ook gebruik maken van ooggetuigenverslagen en het werk van lokale amateur historici.
 
De inschrijving is gesloten

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit