Lezing: Boekpresentatie – Onzeker weten

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45). Het einde is om 22:00 uur
  • dinsdag 28 juni
  • Er is nog plek voor 36 personen. Meld je ook aan
  • We vragen een bijdrage van € 8 euro per persoon. Waarom?

Ze komen naar Amersfoort, de dwarse denkers die onlangs het boek ‘Onzeker Weten’ uitbrachten. Het is al aan alle kanten besproken, zowel orthodoxe als vrijzinnige recensenten prijzen de ‘klokkenluiders’ aan; drie jonge theologen die met dwarse denkers als Nietzsche, Feuerback, Caputo en Zizek, de vraag stellen of we de dingen niet toch teveel zeker weten. Waarom dat een probleem is? Omdat creativiteit werkt vanuit een onzekere zekerheid, omdat goddelijkheid per definitie ongrijpbaar is en misschien wel met name omdat zekerheid (in kerken, organisaties, bedrijven en het publieke domein) zomaar kwetsbare anderen buitensluit.

Wolter Huttinga schreef in Trouw: “(…) Het boek vormt een aanstekelijk pleidooi voor een vorm van weten en menszijn waarin ruimte is voor kwetsbaarheid, onzekerheid en falen. Geloven biedt volgens dit boek geen uitvlucht uit de complexiteit van het menselijk bestaan, maar omarmt het veeleer. (…) Dit boek valt met name op door z’n intellectuele, filosofische inslag. Je kunt niet zomaar wat onzeker weten, deze jongens hebben er flink voor gestudeerd. Nietzsche, Feuerbach, Derrida, Caputo en Zizek: de auteurs weten er sappig over te vertellen.” (Wolter Huttinga, recensie in Trouw)

In een tijd die bol staat van feiten en ‘vals feiten’, van heilige statistieken en verguisde wetenschap, laten drie pionierende theologen een rijke mix van postmoderne filosofen, kunstenaars en activisten de revue passeren. Ze keren zo opnieuw traditionele zekerheden binnenstebuiten en ontdekken juist in het christendom ruimte voor een bevrijdend niet-zeker-weten. 

“Onzeker weten pakt theologie aan zoals het wat mij betreft bedoeld is. Met flair en zin voor avontuur.”“

-Prof. dr. Erik Borgman

“Dit boek toont de vitaliteit en relevantie van radicale theologie voor onze tijd haarfijn aan.”

-Peter Rollins (USA)

“Een enthousiast geschreven boek, door de drie jonge musketiers van de radicale theologie in ons land.”

-Bert Altena, NieuwWij

“Een zeer lezenswaardig boek, opvallend toegankelijk geschreven terwijl het toch bepaald geen lichte kost is.”

-Anton de Wit, Katholiek Nieuwsblad

De inschrijving is gesloten

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit