Uncategorized: Boekenclub over het debuut van Tiemen Hiemstra: W.

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 21:30 uur
  • maandag 23 oktober
  • Er is nog plek voor 6 personen. Meld je ook aan
  • We vragen een bijdrage van € 8 euro per persoon. Waarom?

Wie is W. en waar is hij?

Hiemstra schreef wat verhalen maar dit is zijn debuutroman. Het verhaal speelt zich o.a. af in Groningen, waar de auteur zelf ook opgroeide. Het verhaal wordt opgebouwd rondom de vrienden W., Olaf en Hilde. In het nu hebben ze geen contact met elkaar, omdat W. al drie jaar verdwenen is. In alle flashbacks leer je hen kennen en met name de mysterieuze W. die vriendschap met Olaf en Hilde sluit op de middelbare school.

Filosoferen. Met name de laatste drie jaar van de middelbare school ontpopt het drietal zich als diep-denkers. Ze adoreren hun filosofie leraar dhr. Staartjes, die hen leert dat het “leven zinloos is en ik ga jullie laten zien hoe je plezier kan beleven in deze woestijn waar geen betekenis groeit.” Ze discussiëren met hem en raken zo niet uitgepraat dat ze buiten lesuren ook bij hem komen en zelfs vakantie bij hem vieren in Drenthe. In de filosofische discussies en overdenkingen schuilt een rode draad van het boek. In een felle discussie zegt W. tegen zijn leraar: “Dus Kant zegt eigenlijk dat dit klaslokaal niet bestaat.” “Ach, zegt dhr Staartjes: “Dit is slechts de werkelijkheid.” Ik moest er aan denken toen ik de laatste bladzijde had gelezen.

Weer terug? Maar tot die laatste bladzijde is het een prachtig verhaal waarin de spanning naar het al dan net terugvinden van W. een belangrijk element is. Zijn moeder steekt bijvoorbeeld haar kop in het zand (Hij wou reizen, nou dat doet hij nu) en Hilde (waarmee Olaf de verteller een knipperlicht relatie heeft) vindt ook dat Olaf veel te ver gaat. Ze zegt: ”W. steekt je een mes in de rug en het enige dat jij wilt is hem in de armen vliegen.” Olaf volgt zijn hart en als hij herhaaldelijk droomt dat W. in Italië is, koopt hij een vliegticket naar Milaan. Daar mijmert hij aan het tafeltje waar ze ooit met z’n drieën als arme studenten zaten. Wie is W. ? Waar is W.? Wat een einde! Ik blijf nog steeds nadenken over wat er is gebeurd…

Boekenclub. We organiseren rondom dit boek weer een boekenclub op 23 oktober. Kom samen met anderen (5 tot 10 mensen) dit boek praten. Het is enorm inspirerend om te horen wat anderen ervan vinden. Van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via onze website www.boekhandelriemer.nl , alwaar je ook het boek kunt bestellen natuurlijk.

 

De inschrijving is gesloten

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit