Boekenclub Amersfoort: ‘De brul van de jaguar’ van Micheliny Verunschk (met de vertaler)

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 21:30 uur
  • maandag 16 september
  • Er is nog plek voor 5 personen. Meld je ook aan
  • We vragen een bijdrage van € 8 euro per persoon. Waarom?

De wetenschappers Spix en Martius worden in Duitsland op handen gedragen en hun wetenschappelijke werk is in musea in Duitsland en daarbuiten (bijv. the British Museum) te bewonderen. In het begin van de 19e eeuw brachten ze de flora en fauna van Brazilië voor een groot deel in kaart en brachten ze dit naar hun thuisland Duitsland. Je kunt je sowieso afvragen wat voor hautaine houding er voor nodig is om een cultuur of natuur van een ander land in kaart te willen brengen, maar nog los daarvan: het meest kwalijke van de reis is dat er en passant twee inheemse kinderen tegen hun wil uit Brazilië meegenomen worden. Hier wordt niet of slecht melding van gemaakt: het lijkt slechts een onderdeeltje van de dierenwereld en van ondergeschikt belang.

Dit gegeven vormt de basis voor De brul van de jaguar, het aangrijpende boek van de Braziliaanse schrijfster Micheliny Verunschk: vanuit het perspectief van het meisje Ine-e beschrijft ze wat er gebeurt. De doodsangst, de eenzaamheid en de lijdensweg van de reis naar Europa. Het niet communiceren, het onvoorstelbare… De auteur geeft op prachtige wijze stem aan deze kinderen. De schrijver laat het meisje na haar dood nog verder vertellen als ze in de vorm van een jaguar-stem de wereld laat zien wat haar wraak zal zijn, wat ze had kunnen doen, etc.

De controverse, de prachtige schrijfstijl, het thema; er zijn genoeg onderdelen om met elkaar over te praten. We doen dat op 16 september tijdens de Riemer Boekenclub. Extra bijzonder is dat de vertaalster van het boek, Anne Lopes Michielsen, aanwezig zal zijn bij deze avond. Ze zal ons vast veel kunnen vertellen over het boek en de moeilijkheden die je tegenkomt bij het vertalen. Wil je erbij zijn? Meld je vooral aan!

 

  • € 0,00