Boekenclub in Amersfoort: De Lincoln Highway – Amor Towles

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Amersfoort
  • We starten om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30). Het einde is om 21:30 uur
  • maandag 4 september
  • Er is nog plek voor 8 personen. Meld je ook aan
  • We vragen een bijdrage van € 8 euro per persoon. Waarom?

Op 4 september houden we een boekenclub over De Lincoln Highway van Amor Towles in onze winkel in Amersfoort. Kom meepraten over het boek en deel je gedachten met andere lezers onder het genot van een koffie, thee en wat lekkers. Iedereen is welkom, maar meld je vooral even aan zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Meer weten over het boek? Lees dan nog even verder om erachter te komen wat onze collega Hans Loeve over De Lincoln Highway te vertellen heeft.

***

The Lincoln Highway is de oudste transcontinentale snelweg van Oost (New York) naar West (Californië) Amerika. In het nieuwste boek van de Amerikaanse auteur Amor Towles is dit het decor voor een hilarische roadtrip van vier vrienden door Amerika. En vrienden is een beetje een groot woord want Duchess liegt en bedriegt Emmett om de haverklap. In de 574 bladzijdes wordt de spanning subliem opgebouwd en verveel je je geen lees-seconde.

Toon. Duchess en Woolly zijn ontsnapt uit het heropvoedingsgesticht Salina. Ook Emmett komt er vandaan maar is netjes ontslagen en door de directeur zelf thuisgebracht. Ze zijn allemaal om nogal uiteenlopende redenen daar geplaatst. Woolly bijvoorbeeld, zag een brandweer-auto geparkeerd staan voor een supermarkt. Overijverig bracht hij de wagen terug naar de kazerne. En Duchess wordt er door zijn vader ingeluisd die een gestolen horloge in de jaszak van zijn zoon laat glijden. En dergelijke lachwekkende maar ook meelijwekkende verhalen, zetten de toon voor dit boek.

Begin. De vader van Emmett is overleden. De moeder is met de Noorderzon vertrokken en heeft, naast een enkele ansichtkaart, niets meer van zich laten horen. Als Emmett thuiskomt blijkt dat hij voornamelijk schulden heeft geërfd. Het huis is nu van de bank, wat betekent dat Emmett samen met zijn achtjarig broertje Billy gedoemd is om weg te gaan. Hun vader heeft een enveloppe met geld achter gelaten, die ze verstoppen in de auto. Billy wil richting San Francisco want de ansichtkaarten die hun moeder schreef, komen uit die richting. Juist als ze willen vertrekken, duiken Duchess en Woolly op. Ze zijn in de kofferbak van de directeur ontsnapt en Duchess heeft een verhaal waarmee hij zijn toekomstige reisgenoten inpalmt. Het is het begin van een zeer komische reis met verwikkelingen die je absoluut niet ziet aankomen.

Naïef. De leugens in de verhalen die Duchess ophangt, springen de bladzijdes uit, maar met gekromde tenen moet je het als lezer aanzien dat Emmett er steeds weer in meegaat. Toch is Emmett niet alleen naïef. Als hem 50.000 dollar door Duchess is het verschiet wordt gesteld maakt hij een afweging en als het niet waar blijkt te zijn, is er nog geen man overboord. Maar gedurende de over elkaar buitelende gebeurtenissen, tekent zich goede (Emmett) en kwade (Duchess) zich steeds sterker af.

Stijl. Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw en geeft door de roadtrip die het bonte gezelschap maakt, een mooi tijdsbeeld. De personages zijn geweldig beeldend: De warme persoonlijkheid van Sally de huishoudster die de zwakbegaafde Billy beter kent dan hij zichzelf kent, de zwarte Ulysses die hen redt van de corrupte prediker John – en nog veel meer. Tot slot: de stijl waarin het boek is geschreven is erg origineel. De flashbacks en inleiding komen vaak uit het niets maar een bladzijde of hoofdstuk later past het weer prachtig in het verhaal. En ook eenzelfde gebeurtenis tijdens de reis, die door een ander persoon wordt beschreven (en beleefd) maakt het gelaagd, komisch en bewonderingswaardig.

De inschrijving is gesloten

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deze activiteit