Annie Ernaux en het collectieve geheugen: een lezing van Rokus Hofstede i.s.m. de Alliance Française

  • De activiteit is bij Boekhandel Riemer Barth
  • We starten om 19:00 uur (inloop vanaf 18:45). Het einde is om 21:30 uur
  • woensdag 29 januari
  • Er is plek voor 50 personen.
  • We vragen een bijdrage van € 12 euro per persoon. Waarom?

Annie Ernaux (1940), winnaar van de Nobelprijs Literatuur in 2022, heeft het genre van de autobiografie radicaal vernieuwd. In wat ze schrijft is ze niet uit op het verheerlijken van wat haar leven bijzonder maakt, maar onderzoekt ze juist zo lucide en onverbloemd mogelijk alles wat ze deelt met anderen. Die anderen kunnen generatiegenoten, vrouwen of klassenmigranten, of eigenlijk elke lezer die Ernaux’ ervaringen van schaamte en trots, woede en strijdbaarheid, lijdzaamheid en hartstocht herkennen.

Haar magnum opus is onmiskenbaar Les Années (2008), waarin zestig jaar Franse geschiedenis als in een versnelde film voorbijglijden, en die zich laat lezen als een gecondenseerde samenvatting van al haar andere boeken. Van de vertaling, De jaren, is inmiddels de 17e druk verschenen.

Rokus Hofstede (1959) vertaalde van Ernaux diverse titels: De schaamte, Meisjesherinneringen, De jaren en De jongeman. In deze conférence (in het Nederlands) vertelt hij over de ontvangst van Ernaux’ werk in de Lage Landen, over de valkuilen en vreugdes van het vertalen, over zijn contact met de auteur. Maar vooral probeert hij via het werk van Ernaux voeling te krijgen met ons aller collectieve geheugen.

Er zijn op YouTube en op hofhaan.nl (de website van vertalers Rokus Hofstede en Martin de Haan) diverse interessante items te vinden over Ernaux:

  • € 0,00